Vadászat és kutyasétáltatás

Honnan tudhatod meg, hogy vadásznak-e azon a területen, ahol kirándulni vagy sétálni készülsz?

Az ünnepek ideje alatt sokan igyekeznek minél több időt a szabadban, a kedvenc elfoglaltságukkal tölteni. Ahhoz, hogy ez konfliktusok és balesetek nélkül történjen, érdemes körültekintően és elővigyázatosan eljárnunk.

Hol és mikor számíthatunk vadászokra kutyasétáltatás alatt?

Gyakorlatilag, ha elhagyjuk a lakott területet és erdőben vagy külterületen járunk, potenciális vadászterületen haladunk keresztül. Bizonyos szabályok vonatkoznak a lakóépületektől, közterületektől és ipari létesítményektől tartandó távolságra. A helyi vadásztársaság és/vagy erdőgazdálkodó pontos információkat tud adni ezzel kapcsolatban.

A társas és egyéni vadászat időpontját és pontos helyét szabályszerűen az úgynevezett beírókönyvbe be kell jelentenie a vadászoknak. A lakóhelyünkön érdemes a vadásztársasággal felvenni a kapcsolatot és tájékozódni a vadászati célra használt területekről, biztonsági körzetekről, ezek megközelítéséről, és ennek megfelelően tervezni a séták útvonalát.

Csoportos vadászat esetén a vadászoknak előzetes bejelentési kötelezettsége van, illetve az érintett terület biztonságos lezárásáról is ők gondoskodnak. Ilyen esetben a vadászott terület határain általában figyelmeztetést helyeznek el, esetleg a vadászat ideje alatt személyesen is biztosítják, hogy ne tévedjen arra senki.

Fontos tehát, hogy előzőleg tájékozódjunk! Ha az otthonunktól távol tervezünk sétálni, túrázni, akkor is. Ilyenkor érdemes megnézni, hogy az erdőterület melyik erdőgazdálkozóhoz tartozik, illetve van-e vadászati jogosultság kiadva, és ha igen, melyik vadásztársaság részére. A nagyobb erdőgazdálkozdók honlapján rendszeresen frissítik az erdőlátogatási korlátozásokat, ezeket mindenképpen ellenőrizzük.

erdőjárás vadászatA nemzeti parkokban és a természetvédelmi területeken is engedélyezett a vadászat, ez esetben az adott nemzeti park igazgatósága az illetékes.

Mit tehetünk, ha lövéseket hallunk?

Ha kutyasétáltatás során lövéseket hallunk, akkor azonnal hívjuk be a kutyánkat és vegyük pórázra. (Ez egyébként kötelező, de gyakran figyelmen kívül hagyott szabály: hivatalosan ugyanis az erdőben, mezőn, stb. kötelelző a kutyánkat pórázon tartani. – a szerk.)

Lehetőség szerint, járt úton haladva, igyekezzünk távolodni a lövések irányától.

A feltűnő színű, jól látható ruházat segít, hogy minket és kutyánkat is könnyen észrevegyenek. Érdemes a kutyánkra láthatósági mellényt vagy feltűnő színű kabátot, fényvisszaverős nyakörvet adni.

További információk:

A leginkább látogatott turistautak és kirándulóhelyek erdőlátogatási korlátozásai az adott terület erdőgazdálkodásért felelős intézményének honlapján érhetők el. A keresőbe írd be az terület nevét, pl. Dera-szurdok, vagy Vértes illetve, hogy aktuális erdőlátogatási korlátozások:

Pilisi Parkerdő Zrt. (Rám-szakadék, Dera-szurdok, Prédikálószék, Visegrád, Budakeszi, stb.)

Vérteserdő Zrt.

A turistautakon éppen érvényben lévő erdőlátogatási korlátozások összegyűjtve megtalálhatók a Magyar Természetjáró Szövetség honlapján: Erdőlátogatási Korlátozások Gyűjtőoldala.

Itt nemcsak a vadászat miatt, hanem bármely más okból – például napjainkban sajnos a COVID-19 járványügyi korlátozások és a sertéspestis miatt – bevezetett korlátozások is láthatók. 


Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: vadászat.net; mtsz.org; parkerdo.hu.
Képek: pexels.com.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...