Saját KB bal
Saját KB jobb

IP65 védettségű lámpák, ha a fények mellett a lámpatest védelme is fontos

Mit jelent az, hogy egy ipari LED lámpatest IP65 védettséggel van ellátva? Milyen hozzáadott értékkel bírhat, hogyha ipari környezetben a megfelelő IP értékkel bíró fényforrásokat használjuk? Milyen előnyökkel járhat mindez?

Pontosan ezeket a kérdéseket fogjuk körbejárni a bejegyzés keretei között, rámutatva ezáltal az IP65 ipari LED lámpatestek hozzáadott értékére.

Pontosan mit is kell érteni az IP65 megjelölés alatt?

International Protection Marking, röviden IP. Magyar fordításban Nemzetközi Védettség jelölést jelent, és a lámpatestek fizikai ellenállóképességének jelöléséhez használatos nemzetközi szabvány értékét hivatott szemléltetni.

Azt a célt szolgálja, hogy lehetőség szerint minél könnyebben tudjunk tájékozódni egy-egy lámpatest külső körülményekkel szembeni ellenállóképességéről. Az IP65 lámpák esetében a 6-os érték a szilárd anyagok és szennyeződések elleni védelmet, az 5-ös jelszám pedig a kis nyomású vízsugár elleni védettséget mutatja meg.

Milyen külső tényezők ellen nyújthatnak védelmet az IP65 ipari LED lámpatestek?

A fentiekből persze jó eséllyel már kikövetkeztethető, hogy az IP65 ipari lámpatesteket bátran alkalmazhatjuk olyan helyeken, ahol többek között a por, a pára vagy például a víz vagy egyéb nedvesség jelenlétével is számolni kell.

Legyünk őszinték, ipari környezetben ezek a körülmények bizony egyáltalán nem számítanak ritkaságnak. Ahol példának okáért gyártás vagy termelés zajlik, ott akaratlanul is megjelenik a por. Egy nem megfelelő IP védelemmel bíró fényforrás ilyen körülmények között záros határidőn belül megadja magát.

Nem beszélve a pára, illetve a különféle folyadékok jelenlétéről. Hogyha a különféle anyagok megmunkálása és mozgatása kapcsán rendszeresen számolni kell a párával, a vízzel agy egyéb folyadékokkal, erősen javasolt lesz az IP65 besorolású ipari LED lámpák használata.

Felhasználási környezetek, ahol igencsak javasolt lehet az IP65 LED lámpák alkalmazása

Ezzel kapcsolatban egész nyugodtan meg lehet említeni minden olyan ipari környezetet, ahol a különféle külső tényezők és körülmények nemkívánatos hatásaival számolni kell. Legyünk őszinték, egy-egy műhelyben, raktárban vagy gyártóüzemben és -csarnokban mindennaposak ezek a jelenségek.

De ha éppenséggel egy ipari jelleggel használatos folyosó, esetleg a rakodáshoz nélkülözhetetlen rámpa megvilágítása a cél, akkor is előtérbe kerülhetnek az IP65-ös védelemmel bíró ipari LED fényforrások.

Annál is inkább, mivel az általuk kínált megbízhatóság és hiba nélküli használat mellett egyúttal az általuk kibocsátott fény minősége is megfelel a mai követelményeknek. Ehhez jön még hozzá pluszban, hogy ezek a korszerű LED fényforrások rendszerint takarékosan bánnak a felhasznált energiával is.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...