A kölyökkutya táplálása

Egy felnőtt és egy kölyökkutyának teljesen eltérő szükségleteik vannak a táplálék iránt. Tudd meg, hogy az egyes életszakaszaiban pontosan milyen táplálékra van szüksége kölyökkutyának.

A megfelelő teljes értékű eledelnek – étrend-kiegészítők nélkül – tartalmaznia kell a hatékony fejlődéshez szükséges minden tápanyagot a növekedés fontos szakaszaiban.

Az egy-két hónapos kölyökkutyák táplálása

Ebben az életszakaszban történik meg a kölyökkutyák fokozatos elválasztása az anyatejes táplálásról a szilárd eledelre. Ilyenkor a kölyökkutya szervezetének rengeteg támogatásra van szüksége természetes védekezőképessége kiépítéséhez. Négy és 12 hetes koruk között a kölyökkutyák szervezetében kialakul egy ún. „immunitási rés”, amikor elkezd meggyengülni az anyatejjel kapott védelem, de a saját erős immunrendszerük még nem fejlődött ki teljesen. A táplálék – amit ebben az időszakban adj neki – természetes immunerősítőként hathat, ilyen például az E- és a C-vitamin. Ebben az időszakban a Royal Canin az egyes Starter tápjait ajánlja a várható felnőttkori testnagyságnak megfelelően.

A kölyökkutyák és táplálásuk két hónapos kortól

Két hónapos korában a hangsúlyt a kölyökkutya csontozatának fejlesztésére kell fektetni. Ennek érdekében óvatosan adagolt kalciumra és foszforra van szükségük; ezek segítenek csontjaik hatékony növekedésében, ami elengedhetetlen a kutya általános egészségéhez, és ez kiemelten fontos azoknál a nagyobb testű kutyáknál, amelyeknek a csontozata nagyobb izmokat és testet kell, hogy megtartson. Ebben az életkorban fokozatosan át kell térni a Royal Canin Puppy tápjaira.

kölyökkutya táplálása

Táplálás négy hónapos kortól

Ilyenkor a kölyökkutya csontozata még mindig fejlődésben van, ezért továbbra is fontos, hogy a kalcium és a foszfor megfelelő arányban jelen legyen a táplálékában. A kölyökkutyák szervezetében a kalcium passzívan szívódik fel – szervezetük nem tudja szabályozni a kalciumbevitelt – tehát amíg nem érik el a hat hónapos kort, addig nem tudnak védekezni a túlzott bevitel ellen. A túlzott kalciumfelszívódás számos csontdeformitáshoz vezethet, ezért tartsd be az ajánlott iránymutatást: Naponta 0,5 g kalcium/testsúlykilogramm.

A kölyökkutyák táplálása hét hónapos kortól

Ennyi idős korára a kölyök megkezdi a testtömegépítést, ezért tápanyagszükségletének legfőbb eleme a fehérje. A kölyökkutyáknak kiváló minőségű és könnyen emészthető fehérjére van szükségük, amelyből „újrahasznosíthatják” az aminosavakat, és így egészséges szöveteket és más fehérjéket pl. antitesteket hozhatnak létre.

A gyors növekedés miatt a fehérjének és a kalóriához viszonyított arányának nagyobbnak kell lennie táplálékában, mint a felnőtt kutyákéban. Megfelelő mennyiségű fehérje nélkül kevésbé működnek természetes védekezési funkcióik, gyenge minőségűvé válik bőrük és szőrzetük, illetve alulfejlettek maradnak. Ügyelj azonban az etetési adag pontos betartására, hogy a kölyökkutya ne váljon túlsúlyossá ebben a rendkívül fontos életszakaszban. Óriás testű kutyafajták esetében a Royal Canin 8 hónapos kor felett a Giant Junior termékét ajánlja.

A kölyökkutyák táplálása 10 hónapos kortól

A nagyon kistestű és kistestű fajtákba tartozó kutyák 10 hónapos korukra közelítik meg felnőttkori állapotukat, ezért áttérhetsz a felnőtt tápokra. A nagyobb testű kutyáknak hosszabb a növekedési időszaka, eltart 12-15 vagy akár 18-24  hónapos korig mire elérik a felnőtt kort. Olyan táplálásra van szükségük, amely támogatja ízületeik egészségét, a nagytestű és óriástestű kutyák esetében különösen, mivel több izomzat rakódik a csontozatukra és terheli meg azt. A glükozamin és a kondroitin két fontos tápanyag; ezek táplálják a porcot és az ízületi folyadékot, amelyek elősegítik a normál ízületi funkciót. Ezek nélkül a növekedésben lévő kutyák ízületi problémáktól fognak szenvedni későbbi életszakaszaikban.

Ha nem tudod, hogyan táplálhatnád a legjobban kölyökkutyádat korának és életmódjának megfelelően, fordulj állatorvoshoz tanácsért.

(X)

 

(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...