Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Zátonyra futhat a világ legnagyobb jéghegye, pingvinek ezrei vannak veszélyben

Az A68-ra keresztelt jéghegy jelen állás szerint hamarosan ütközni fog a Dél-Georgia szigettel, mely óriási veszélyt jelent az ott élő fókák és pingvinek számára.

A világ legnagyobb jéghegye 2017-ben szakadt le az Antarktiszról. Három évet töltött a tengeren, most pedig elkezdett közelíteni Dél-Georgia szigete felé, ahol valószínűleg zátonyra fog futni. Az itt élő fókák és pingvinek számára ez óriási veszélyt jelent, mert a jéghegy el fogja zárni őket a nyílt víztől, vagyis a legfontosabb táplálékszerzési helyüktől.  Ez leginkább a keltetés és fiókák nevelésének időszakában veszélyes, mert ha túl nagy kerülővel, túl messzire kell menniük élelemért, nem biztos, hogy időben visszatérnek.

Történt már hasonló eset

A jéghegy körülbelül 500 km-re van a szigettől és nagyjából ugyanilyen méretű is. Műholdas felvételek szerint pontosan a sziget felé tart az áramlatoknak köszönhetően.  Az Antarktiszról  leszakadó jéghegyek útja általában ugyanez,  csak a mozgási sebességük változik attól függően, hogy milyen mélyen nyúlnak a vízvonal alá. Az A68 esetében ez csak pár száz méter, így haladási sebessége viszonylag gyors.  Amennyiben valóban zátonyra fut, úgy akár 10 évig is ott maradhat egy helyben, a  szigethez csapódva. Volt már ilyenre példa, 2004-ben Dél-Georgia partjainál futott zátonyra egy jéghegy, sajnos az ott élő pingvinek és fókák nagyon megsínylették a becsapódást, a fent leírt okok miatt. Nem sokkal a zátonyra futás után nagy számban találtak elhullott fókakölyköket és pingvineket.

Sok mindenre hatással lehet

A fókák és pingvinek életén túl sok minden mással is számolni kell egy ilyen zátonyra futás után.  Károsodhat az óceán fenekén található ökoszisztéma, de a hajózás is elakadhat és a halászatot is megzavarhatja. Egyelőre azonban még mindig nem lehet tudni, hogy a jéghegy valóban a szigetnek fog ütközni, vagy egy áramlatnak köszönhetően elkerüli azt.  Ha mégis az óceánban marad, az segítheti a planktonok szaporodását, mely kiváló hatással van az éghajlatváltozás lassítására.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Ecowatch

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...