Saját KB bal
Saját KB jobb

10 fontos tény a kullancsokról

Pár évtizede még csak kellemetlenséget okoztak a gazdiknak, mint vérszívó élősködők, mára a kutyák egyik első számú ellenségévé léptek elő, akik halálos veszélyt jelentenek az ebekre. Ráadásul hazánk több területe is kiemelkedően terhelt a kullancsokkal, és már a hidegebb évszakok sem jelentenek megkönnyebbülést. Érdemes minél többet tudni ezekről az élőlényekről, hogy a lehető leghatékonyabban tudjunk védekezni ellenük. Gyermekeinkre és a felnőttekre is veszélyesek, így az információk mindenki számára hasznosak lehetnek.

1. A kullancsok a pókszabásúak osztályába tartoznak. Ez azt jelenti, hogy sokkal közelebb állnak a pókfélékhez, mint a rovarokhoz.

2.  Életciklusuk négy fázisból áll: pete, lárva (még csak 6 lábuk van), nimfa stádium (ekkor még nem szaporodnak) és a kifejlett állat, amely lerakja a petéit.

3. Nagyjából 850 kullancsfaj létezik a világon, ebből a Kárpát-medencében közel 24 faj található meg. Ezek nagy része felelős a Lyme-kór, a vírusos agyhártyagyulladás, a tularémia és a kutyababéziózis terjesztéséért.

4. Legfőképpen az emlős – vadon élő és háziállatokon egyaránt – élősködnek, de előfordul, hogy madarakon, hüllőkön is szívnak vért. Az egyik furcsa összefonódás a partifecskék és a Ixodes lividus kullancsfaj között figyelhető meg, ez a faj tömegesen van jelen a partifecske fiókákon, őket zsákmányolja ki.


A kutyakullancs elterjedése

5. Legtöbbször sötét színűek, de mára mind méretben, mind színben számtalan verzióban megtalálhatók.

6. A kullancsfertőzés sokkal gyakoribb a kutyáknál, mint a macskáknál, ennek ellenére a cicákat ugyanúgy kell védeni tőlük.

7. A kullancsok általában nem kórokozókkal együtt születnek. Az élelemszerzés során szerzik meg őket, és a vérszívás alkalmával adják tovább őket más állatoknak.

8. Egyetlen kullancs és pár óra is elég, hogy egy kutya több, súlyos, akár halálos fertőzést is elkapjon.

9. A barna kutyakullancs (Dermacentor reticulatus, a képen balra) és az amerikai kutyakullancs terjeszti leginkább a kedvenceinkre veszélyes betegségeket (ehrlichiosis, Rocky Mountain foltos láz, babesiosis, anaplasmosis, hepatozoonosis, haemobartonellosis).

10. Soha ne távolítsuk el a kullancsot csupasz kézzel, használjunk inkább csipeszt, zsebkendőt vagy gumikesztyűt!

 

További fontos információk:

Figyelem – A városok sem mentesek az élősködőktől

Kullancsot találtál a kutyádban? Ezt tedd és ezt ne tedd!

A külföldre utazó kutyák rengeteg idegen betegséget terjesztő élősködőt hozhatnak haza

Mitől jó egy élősködők ellen védelmet ígérő szer?

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: petmd
Fotók: wikimedia
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...