Hogy néz ki egy normális kutya üdvözlés a gyakorlatban?

Sétálunk, sétálunk… Találkozunk egy másik kutyával. Majd szorosabbra húzzuk a pórázt és kitérünk az útjukból, és milyen jól tettük, hiszen amint egymás mellé értek, a két kutya már morog és vicsorog. Mit lett volna, ha hagyjuk, hogy köszönjenek egymásnak és lejátszódjon egy normális üdvözlés?

Sok gazdiban olyan félelem alakult ki attól, hogy a kutyája megugat vagy megtámad egy másik kutyát, vagy esetleg őt éri atrocitás, hogy már eleve feszülten közelednek a többiekhez. Sajnos ez a szorongás gyakoribb, mint amennyire a kutyatámadások száma okot ad, és nagyrészt abból ered, hogy egyáltalán nem bízunk abban, hogy a kutyák tudják, hogyan viselkedjenek egymással.

A másik oldal pedig az, hogy nem ismerjük fel a kutyák testbeszédét, és nem tudunk közbelépni, ha például az üdvözlés átlép az udvariassági határokon. Lássuk tehát, meddig mehetünk el!

A szabályos, udvarias üdvözlés

A kutyák nyugodt testtartással, látszólag feszültség nélkül közeledek egymáshoz. Általában nem szemtől szembe, hanem inkább oldalasan, esetleg félhold formában meghajolva.

A szaglászás az üdvözlés velejárója. Amint a kutyák szaglótávolságon belülre kerülnek, rögtön információkra hajtanak, amelyek általában feromonok formájában áramlanak az orruk felé a másik kutya felől. Először valószínűleg udvariasságból összeérintik az orrukat, mielőtt a másik kutya hátsó fertályára fókuszálnának. A pasik persze itt is direktebbek, ők sokszor rögtön a hátsót célozzák be.

Az üdvözlés teljesen rendben van, ha mindkét kutya testtartása laza, a farkuk és az állkapcsuk is rugalmas, nem feszült. A kutyák nem mutatnak félelmet vagy aggodalmat, és mindketten kényelmesen érzik magukat a helyzetben.

Ha a kutyád testtartása merev, feszült, feláll a hátán a szőr, vagy morog, vicsorog, akkor inkább vond ki a szituációból és próbáld megnyugtatni. Ha fél, behúzza a farkát vagy hozzád menekül, akkor láthatóan nem tetszik neki a helyzet, ne kényszerítsd bele.


Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: The Bark;
Kép: pexels.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...