Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyák és a tetanusz – valós a veszély?

A tetanusz, más néven merevgörcs, elsősorban az izommozgató idegeket érintő, gyakran halálos kimenetelű betegség. A Clostridium tetani nevű baktérium okozza, amely a gyakori tévhittel ellentétben, nem csak a rozsdás szögeken él, hanem spórái gyakorlatilag mindenütt előfordulnak, ahol kedvező életkörülményeket találnak, elsősorban a talajban, földben és porban.

A Clostridium tetani anaerob baktérium, azaz levegőtől, oxigéntől elzárt helyen szaporodik. Ha a spórái nyílt sebbe kerülnek, azonnal szaporodásnak indul és méreganyagokat termel. Ezek a toxinok károsítják az izommozgató idegeket, ennek köszönhető a tipikus tünet, a merevgörcs, amely először jellemzően az állkapocsban jelentkezik.

Minden gyerek korán megtanulja, hogy ha kisebb-nagyobb nyílt sebet szerez, akkor a tetanuszoltás a megoldás. Manapság már nem kell minden alkalommal orvoshoz szaladni, az oltás hatása tíz évig tart.

Különböző állatfajok más mértékben érzékenyek a tetanuszbaktérium által termelt toxinra. Az emberek, a lovak és a szarvasmarhák nagy eséllyel megbetegednek tőle, míg a macskáknak meg sem kottyan. A kutyák valahol a két véglet között helyezkednek el, és míg az emberhez képest ritkábban jelentkeznek náluk a betegség tünetei, nem lehet kizárni az esélyt, hogy a kutyánk tetanusszal fertőződhet.

Tetanusz fertőzés tünetei:

  • pislogási nehézség
  • összeszűkült pupillák
  • beesett szem
  • állkapocs-zár
  • merev farok
  • nyelési nehézség
  • görcsroham
  • izomrángások

A tünetek önmagukban számos már betegségre is utalhatnak, ezért fontos, hogy mielőbb állatorvoshoz forduljunk, ha kutyánknál tetanusz gyanúja merül fel. Ha kutyánk megsebesül, a nyílt sebet fertőtlenítsük, tisztítsuk meg és megfelelően lássuk el. Ezzel megakadályozhatjuk a baktérium sebbe kerülését. Ha szükséges, forduljunk állatorvoshoz.

Fontos tudni, hogy a tetanusz-fertőzéses esetek egy része nem sebesülésből ered, hanem a toklász okozza. A toklász által fúrt járat ideális az anaerob baktériumoknak, ráadásul sokszor észrevétlenül marad a gazdi előtt a behatolás helye. Még egy jó ok, hogy miért tartsuk távol kedvenceinket a toklásztól.


Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://thebark.com/content/tetanus-not-just-bites-and-rusty-nails; wikipedia.
Képek: pexels.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...