Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Soha nem látott mértékben pusztítja az emberi fogyasztás a természetet

Egy új tanulmány szerint az emberi fogyasztás és a népességnövekedés a vadon élő állatok számának példátlan csökkenéséhez vezetett az elmúlt években.

A Living Planet Report 2020 című, kétévente megjelenő tanulmányt a WWF (World Wide Fund for Nature, Természetvédelmi Világalap) és Zoological Society of London (Londoni Zoológiai Társaság) készíti. Drámai számok kerültek napvilágra az emberi fogyasztás hatásairól.

68 százalékkal csökkent a vadon élő állatok populációja

A jelentés megállapította, hogy a vadon élő állatok egyedszáma az elmúlt 50 évben átlagosan 68 százalékkal csökkent. Csaknem 21 000 populációt figyeltek meg, közel 4400 különféle emlős-, madár- hal- és hüllőfaj monitorozását folytatták az 1970-es évektől kezdődően.  A legnagyobb változások Latin-Amerikában és a Karib-térségben következtek be, ahol a csökkenés 94 százalékos volt. További drámai változás az édes vízi élőhelyeken voltak, ahol összességében átlagosan 84 százalékos csökkenést figyeltek meg.  Rebecca Shaw, a WWF vezető tudósa arról számolt be, hogy a legkomolyabb változás az édesvízi ökoszisztémában történt.  Ennek oka pedig az édesvíz-erőforrások felhasználása az egyre növekvő népesség élelmiszer ellátásához.

Átfogó kutatás

Ez a riport az egyik legátfogóbb képet mutatja a világ ökoszisztémájának helyzetéről. Több mint 130 szakértő állítja össze a világ minden tájáról. A hosszas kutatás, tanulmányok készítése és összevetése után pedig egyhangúan arra jutottak a kutatók, hogy soha nem látott és fenntarthatatlan mértékben pusztítja a természetet az emberi fogyasztás.  Az is egyértelmű, hogy ha ez így folytatódik tovább, akkor az ember saját magát is képtelen lesz megvédeni a környezet pusztításának hatásaitól. Ez a pusztítás ma már közel egymillió fajt veszélyeztet, nagyjából 500 ezer növény-és állatfaj valamint ugyanennyi rovarfaj került közel a teljes kihaláshoz.

Van kiút?

Azonnali és radikális változásra lenne szükség az élelmiszer-és mezőgazdasági szektorokban valamint nagy mértékben csökkenteni kellene az emberi túlfogyasztást. Az erdők irtását például rögtön abba kellene hagyni.  Ezekre az intézkedésekre azonban nem sok esélyt látnak a kutatók. Robin Freeman, aki a Londoni Zoológiai Társaság kutatását vezette, úgy nyilatkozott, hogy már 10-20 éve is nagyjából ugyanilyen tendenciákról és előrejelzésekről számoltak be, de semmilyen érdemi változás nem történt.  Nagyon nehéz látni, hogy a világ vezetői nem érzékelik, mennyire drámai a helyzet.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Ecowatch

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...