Saját KB bal
Saját KB jobb

Mi az a „halott farok szindróma”?

„Olyan levert a kutyám, csak lógatja a farkát, pedig tegnap szuper napunk volt a strandon! Este még semmi baja sem volt…” Ha egy aktív kikapcsolódással töltött nap után a kutyád nem bírja megemelni a farkát, esetleg a faroktőnél érintésre is fájdalmat jelez, akkor elképzelhető, hogy az úgynevezett „halott farok szindróma” lehet a probléma oka.

A halott farok, törött farok vagy úszó szindróma (angol nyelvterületen változatos neveken illetik, amelyek közül néhány név magyar tükörfordításával találkozhatunk) tulajdonképpen az akut caudalis myopathia, azaz a faroktő izomgyengeségével járó heveny állapotra utal. Az akut caudalis myopathia elsősorban a labradorokat, labrador retrievereket, szettereket, pointereket és egyéb vadászkutyákat és ezek keverékeit érintő probléma.

Onnan lehet felismerni,hogy a kutya farka a faroktőnél érzékeny, fájdalmas, a farok többi része pedig tehetetlenül lóg. 

halott farok
Akut kaudális miopátia labradornál

Fokozott aktivitás, hideg vízben vagy éppen túl meleg vízben úszás  vagy egy kimerítő túrázással vagy vadászattal töltött nap válthatja ki az akut caudalis myopathia tüneteit, amelyek nem azonnal, hanem általában a következő nap jelentkeznek. Hasonlóan az emberi izomlázhoz, többnyire pár nap alatt minden különösebb kezelés nélkül javulás áll be, a tünetek körülbelül két hét alatt teljesen megszűnnek.  A fájdalom csillapítása, gyulladáscsökkentők alkalmazása segítheti a gyógyulási folyamatot. Fontos, hogy a kutyát nyugodt körülmények között hagyjuk pihenni a felépülés időszakában.

Amennyiben halott farok szindrómára gyanakszunk, érdemes mielőbb felkeresni az állatorvost. Egyrészt a tünetek hátterében törés, prosztata problémák vagy bűzmirigy-gyulladás is állhat, ezért a diagnózist bízzuk szakemberre. Másrészt az akut caudalis myopathia rendkívül fájdalmas állapot, ezért a megfelelő fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők szedése indokolt lehet.

Annak érdekében, hogy elkerüljük a halott farok szindrómát, érdemes pár óvintézkedést tenni:
  • Figyeljünk a hirtelen megterhelésre az érintett fajták esetén!
  • Mindig fokozatosan terheljük a kutyát, így elkerülhető a megerőltetés.
  • Ne hagyjuk, hogy kutyánk túl sok időt töltsön hideg vagy éppen túl forró vízben!
  • Hidegben figyeljünk rá, hogy védjük az érintett területet ruházattal.
  • Legyünk a kutyánk lelkiismerete, és ne hagyjuk, hogy túlhajtsa magát.

Szerző: Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://vcahospitals.com/know-your-pet/acute-caudal-myopathy-limber-tail; https://en.wikipedia.org/wiki/Limber_tail_syndrome;
Képek: By Tomqj – Own work, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=90461613; pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...