Saját KB bal
Saját KB jobb

Áfonya – megehetik a kutyák?

A válasz egyértelműen: igen! Sőt, az áfonya nem csak finom, hanem egészséges is. Tele van C-, E- és K-vitaminnal, mangánnal és rosttal. A bogyók a kék színűket az úgynevezett antociánoknak köszönhetik, amik csak nevükben rokonok a krimikből ismert gyöngyöző ciánnal. Az antociánok egyfajta színanyagcsoport, amelyet az élelmiszeriparban is előszeretettel használnak. Színük a pH-tól függően változik a pirosas árnyalatoktól a kéken át a sötét liláig. Az áfonya termésében található antociánok a flavonoidok közé tartoznak, erős antioxidánsok.

áfonyaAz antioxidánsok megkötik a szabadgyököket, emiatt egyes rákos megbetegedések megelőzésére is alkalmasak lehetnek. Kutatásokban vizsgálták az antioxidánsok szerepét az idős kutyák kognitív funkcióinak javítása terén is. Elképzelhető, hogy nem csak a fizikai, hanem a mentális öregedés késleltetésében is segítségünkre lehetnek.

Az áfonya ráadásul egész évben elérhető, fagyasztva, szárítva vagy frissen is megtaláljuk a boltok polcain. A bogyós gyümölcsök közül az áfonya talán a leginkább tápláló a kutyáknak, hiszen viszonylag alacsony a kalóriatartalma, viszont magas koncentrációban tartalmazza a fentebb említett vitaminokat.

Hogyan adjam az áfonyát a kutyámnak?

A legtöbb kutya általában nyersen is szívesen falatozza az áfonya bogyóit, ezért a nyersetetésben is népszerű kiegészítő. Adhatod az otthon készített menü vagy akár táp mellé is, de jutalomfalatnak is remek. Gasztrokutya rovatunkban több áfonyás receptet is találsz:

Lazacos – áfonyás zseléfalatkák

Selymes bunda kutyakeksz

Pupsicles kutyajégkrém

Mint minden új táplálékot, az áfonyát is fokozatosan vezesd be az étrendbe, konzultálj az állatorvosotokkal, mielőtt elkezdenéd. Alaposan mosd meg és szárítsd meg a szemeket. Lehetőleg helyi vagy bio áfonyát vásárolj, így csökkentheted a vegyi anyagok és permetszerek által jelentett kockázatot.

áfonya


Forrás: The Bark, wikipedia. Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...