euronews

Kínában már most magasabb a légszennyezés, mint a járvány előtt

Az elmúlt hónapban Kínában is újraindult az élet, a lezárásokat feloldották. A korábbi kedvező légszennyezés adatok, mint ahogy az várható volt, rövid életűnek bizonyultak.

Arra viszont nem mindenki számított, hogy ezek az adatok nemcsak hogy drámaian romlani fognak, de meghaladják a tavalyi év azonos időszakának értékeit. Kínában tehát nemcsak hogy visszaállt az élet a megszokottak szerint, rosszabb lett mint volt.

Sokkoló riport

A Center for Research on Energy and Clean Air légszennyezést mérő és elemző független szervezet pár napja közölt jelentéséből kiderül, hogy az újranyitás óta az ország egész területén növekszik a légszennyezés. Április és május között vizsgálták a nitrogén-dioxid, kén-dioxid és ózon mennyiségét. A mérések azt mutatják, hogy az összes szennyező anyag mértéke már most meghaladta a tavalyi szintet. A szennyezés nagy része széntüzelésű erőművekből és gyárakból származik. A fosszilis tüzelőanyagok égése közben ugyanis kén szabadul fel, mely kölcsönhatásba lép a levegőben lévő oxigénnel és kén-dioxidot képeznek.

A SARS járványnál sem volt másként

A 2003-as SARS járványt követően is hasonló volt a helyzet, mindent annak a célnak rendeltek alá, hogy a termelés és a gazdaság újra induljon. Pedig Kína 2014-ben átfogó intézkedéseket hajtott végre és programot dolgozott ki azért, hogy csökkentsék az ország levegőjének és vizeinek brutális szennyezettségét.  Ezek a törekvések pedig eredményesek is voltak. Egy tanulmány szerint a levegő minőségének javítására szolgáló intézkedések végrehajtásának köszönhetően nagyjából 400 000 ember életét mentették meg. Úgy tűnik, ezek a törekvések most a fiókba kerültek.

Nem a járvány az egyetlen válság

A koronavírus járvány nem az egyetlen válság, ami a világot fenyegeti. Bár kevesebb szó esik róla mostanában, de az éghajlatváltozás és a globális felmelegedés sem lassult le. Sőt, a járvány miatt az erre irányul intézkedések is kevesebb hangsúlyt kapnak. Újra megnövekedett az egyszer használatos műanyagok használata, mely giga szennyezést jelent a környezetnek. A leállás viszont rávilágított arra, hogy sok mindenről le tudnak mondani az emberek, ha szükséges. Az autó használatáról, a felesleges túlfogyasztásról és ezzel párhuzamosan környezetünk folyamatos szennyezéséről. Ritka lehetőség ez, hogy újragondoljuk életünk ritmusát és a világot egy jobb hellyé tegyük. Jó lenne, ha a világ tanulna az elmúlt hónapok válságából.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: CREA,Gizmodo[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...