A maszk viselése félelmet kelthet kutyánkban – így szoktasd hozzá

A járványhelyzet miatt egyre többször és több helyen kell viselnünk maszkot. A megkötések lazításával párhuzamosan nagy hangsúly helyeződött a maszk viselésére, hiszen a járvány nem múlt el, a vírus itt van velünk. Ezért az előírások mellet mindenkinek saját érdeke, hogy viselje a maszkot a szükséges helyzetekben és helyen.

Félelmetes lehet számukra

A maszk és egyéb eszközök tehát fontos védelmi szerepet töltenek be, számunkra tulajdonképpen lassan megszokottá válnak. A kutyáinknak azonban nagyon ijesztő lehet egy arcmaszk, összezavarhatja, félelemmel töltheti el az ismeretlen tárgy, ami eltakarja a gazdi arcát. Természetesen sok kutya van, aki egyáltalán nem foglalkozik ezzel a kérdéssel, semmilyen reakciót nem vált ki belőle. De ha kutyád megugatja például a sapkás vagy kapucnis embereket, akkor pontosan tudod, hogy miről van szó.

Nem látják az arckifejezésünket

Számos kutyát bizonytalanít el az átlagostól eltérő, szokatlan látvány. Legtöbbször ez csak azért van, mert ismeretlen és nem értik, nem találkoztak még vele. Az arcmaszk elfogadása azért is lehet nehéz, mert kutyáink beszédünk mellett arckifejezésünket is figyelik, értik és reagálnak rá. Az arc eltakarásával ez a kommunikációs csatorna azonban megszűnik számukra. Szerencsére a maszk elfogadására és figyelmen kívül hagyására könnyen meg lehet tanítani a kutyákat, csak egy kis időt kell rá szánni.

Így szoktasd hozzá

Robert Cabral kutyatréner összeállított egy pár perces videót arról, hogyan ismertessük meg kutyánkkal a maszkot. Egészen a legelső lépésektől, szépen lassan haladva, természetesen közben sűrűn jutalmazva a kutyát.  A cikk végén találjátok a videót, bár csak angol nyelven érhető el, de annak is tökéletesen érthető a folyamat, aki esetleg nem érti az angolt.

Összefoglalva: a maszkkal való ismerkedést mindig biztonságos, kényelmes, otthoni környezetben kezd. Először mutasd meg, hagyd egy kicsit szaglászni és közben adj neki jutalomfalatot. Ezután tedd fel a maszkot, majd húzd le a szádról, mutasd meg a kutyának, hogy te vagy alatta. Közben pedig folyamatosan adj neki jutifalatokat.  A következő lépés, hogy kezdj el beszélni a maszk alatt, közben ismét húzd le és fel. Mondj egy-két vezényszót és figyeld kutyád reakcióját. Ha a folyamat közben el akarja venni a maszkot, vagy esetleg félelmet látsz rajta amikor felveszed, akkor kezdd elölről a folyamatot.  Nézd meg a videót itt:

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: dogingtonpost.com, youtube.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...