Saját KB bal
Saját KB jobb

Végre betiltják a TCVP-t a kullancs elleni nyakörvekben az USA-ban

Több, mint 10 éves küzdelem eredménye a mostani bírósági döntés

A TCVP, avagy Tetrachlorvinphos, egy eredetileg mezőgazdasági alkalmazásra szánt rovarölő, amely 1966 óta van használatban az Amerikai Egyesült Államokban. A vegyülettel való érintkezést követően émelygés, fokozott nyáltermelés, elmosódott látás tüneteit tapasztalhatjuk, de súlyosabb esetben hányást, tüdőödémát és légzési nehézségeket is okozhat. Állatokban bizonyítottan rákkeltő.

A nyilvánvaló veszélyek miatt 1987-ben az Amerikai Egyesült Államokban felhagytak a TCVP mezőgazdasági használatával, ám a fogyasztói szektort ez nem érintette. Azon kívül, hogy bizonyítottan rákkeltő, a TCVP-ről közben kiderült, hogy valószínűleg hatással van a gyermekek agyi fejlődésére. Ennek ellenére éppen olyan termékekben használták az elmúlt hetekig, amelyek közvetlenül érintkezhetnek mind állatokkal, mind gyermekekkel: kullancs- és bolhaellenes nyakörvekben.

2009 óta folyik a küzdelem, amelyben az amerikai Natural Resources Defense Council (NRDC; kb. Természetes Erőforrások Védelme Tanácsa) eljárást indított a US Environmental Protection Agency (EPA; kb. Környezetvédelmi Hivatal) ellen. Az EPA ugyanis semmibe vette az NRDC petícióját, és nem tett semmit azért, hogy a gyártókat a veszélyes vegyület kivonására kényszerítse. Annak ellenére, hogy az EPA 2016-ban elismerte, hogy a TCVP veszélyt jelent a gyermekekre nézve.

Az NRDC végül perre vitte az ügyet. A bíróság elmarasztalta az EPA-t:

„Az EPA újra és újra homokba dugta a fejét, és ezzel semmibe vette elsődleges feladatát, (a környezet és a benn élők védelmét – a szerk.). Nem tettek semmit, holott tudták, milyen veszélyekkel járhat a rovarirtó a gyermekek idegrendszerének egészségére.” – áll a bíróság közleményében.

A TCVP-t az Európai Unióban, így Magyarországon is, már évekkel ezelőtt betiltották.  


Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: The Bark; Wikipedia. Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...