Saját KB bal
Saját KB jobb

Házi kedvenc és lakberendezés – mire érdemes odafigyelni?

Az állattartók úgy gondolják, egy lakás akkor válik otthonná, ha ott egy (vagy akár több) négylábú kedvenc is megfér. Kutyával vagy macskával együtt élni igazi boldogság, azonban felelősségteljes döntés is egyben. Nem mindegy, hogy mekkora lakásba mekkora állatot költöztetünk, hiszen azzal, ha mozgásában korlátozzuk házi kedvencünket, nem teszünk jót neki.

Egy macskának kevesebb mozgásra van szüksége, mint egy közepes testű kutyának, mint ahogy az is igaz, hogy a magunk kényelme mellett, meg kell teremtsük számukra is az ideális körülményeket. Például állandó fekhelyre nemcsak nekünk, de kutyánknak vagy macskánknak is szüksége van, így érdemes ezzel foglalkozunk még a legelején. Ha jót akarunk magunknak és ülőgarnitúránknak, ne szoktassuk az állatot a kanapéra, az ágyra, a fotelre, mert ha egyszer birtokba veszi azt, elfelejthetjük a folt nélküli kárpitot. 

Milyen „óvintézkedéseket” tehetünk?

  • A rendszeres porszívózáson és a fertőtlenítésen túl sokban egyszerűsítheti a dolgunkat, ha olyan textíliákat választunk az otthonunkba, amelyek könnyen, akár magas hőmérsékleten is moshatóak.
  • Ha megtehetjük, padlót is olyat válasszunk, ami kevésbé karcolódik. Például a festett beton, tégla, műkő vagy kerámia burkolatok jó választásnak bizonyulnak.
  • A tapétacserénél is gondoljunk arra, hogy egy lemosható tapétával mennyivel könnyebb lesz az élet, mintha folyton újra kéne festenünk a falakat, amihez rendszeresen hozzádörzsölődik kedvencünk.
  • A szőnyeg sem előnyös, mert ha hullik a szőre a kutyának vagy a macskának, a szövetből sokkal nehezebb összetakarítani, mint mondjuk felsöpörni a padlóról.
  • Fontos, hogy a kanapé is ha lehet, lemosható, könnyen tisztítható (pl. műbőr) anyagból legyen, hiszen azt sokkal könnyebb takarítani és nem ragad bele olyan könnyedén a szőr sem. 
  • Manapság már rengeteg divatos kutya vagy cica fekhely közül választhatunk, amik remek kiegészítői lehetnek otthonunknak.
  • Felejtsük el, vagy kerítsük el azokat a törékeny dísztárgyakat, amit a kutya egy farkcsóválással, a cica pedig felugrálással le tud könnyedén verni!
  • Egy színes és mintás kárpiton, párnán, szőnyegen vagy ágyneműn sokkal kevésbé látszódnak a foltok, mint a világos, egyszínű darabokon, így érdemes ezt is szem előtt tartanunk.
  • Kanapé kiválasztásakor érdemes teflon bevonatos huzatot is venni a bútorhoz, ami megvédi azt. Persze nem is érdemes vagyonokat költeni rá, hiszen pár év múlva nagy valószínűséggel úgyis le kell majd cserélnünk.
  • A macskák szeretnek magas helyekre felmászni. Ha nem akarjuk a függönyt leszakítva látni érdemes egy macska létrát és kaparófát időben beszereznünk még a függönyön csüngés előtt.
  • Szuper, ha szeretjük a szobanövényeket, de mindenképp csak olyat vigyünk otthonunkba, aminek levele, virága nem mérgező, nehogy megcsócsálja kedvencünk.

 

További hasznos tanácsok a Kutyabarát.hu-n

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...