Fontos kölyök tények, mielőtt magadhoz vennél egyet

Ki ne szeretné a kiskutyákat? Ennyi azonban közel sem elég ahhoz, hogy egy kutyát egész életére magunkhoz kössünk. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a kölyökkutyák első három hónapja meghatározó az egész személyiségfejlődési folyamatuk szempontjából, így, mielőtt bárki úgy döntene, hogy azonnal kell neki egy cuki kiskutya, ezeken a pontokon érdemes előtte átrágnia magát.

Egy kölyökkutya az első pár hónapban

megtanul más kutyákkal kapcsolatba lépni. Ha nem értünk a folyamat irányításához, és kutyánk kimarad ebből a folyamatból vagy rossz élmények érik, egész életét megpecsételheti a félelem vagy az agresszió.

megtanulja magát biztonságban érezni az emberek között. Ha ez kimarad vagy sérül ebben az időszakban, fajtától függetlenül súlyos viselkedési zavarokkal küzdhet, ami a róla való lemondáshoz is vezethet.

hozzászokik a család nyüzsgő életéhez. Ha szép lassan bevezetjük a családtagok temperamentumába, megismertetjük az őt körülvevő világgal, tárgyakkal, és mindezt visszafogottan és nyugodtan tesszük, később is könnyebben fog alkalmazkodni váratlan helyzetekhez.

produkál bizonyos kirohanásokat. Tudni kell, hogy kezeljük azt a bizonyos „5 percet”, ami rájön, és olyankor a kölyökkutya száguld, harap, rág, ugat, csak győzzük pozitív megerősítéssel a helyes irányba terelni.

mindent meg fog rágni. A fogváltás három – hat hónapos kora közé tehető, a fogzás okozta kellemetlen érzés is az egyik oka lesz a rombolásnak. Keressünk speciális rágó játékokat erre az időszakra.

lehet, hogy mindent fel fog enni, olykor még az ürüléket is. Még felnőtt korban sem tisztázott egyértelműen az oka, mindenképp legyünk óvatosak ezzel a viselkedéssel, nehogy állandósuljon szokásként.

Ezeket tartsd mindig észben

– Alakítsd a lakásod, amennyire csak lehet, kölyökbaráttá. Védd meg kutyádat és kedvelt tárgyaidat, bútoraidat egyaránt.

– Soha ne szakítsd el a kölyköt saját négylábú családjától 8-10 hetes kora előtt. Súlyos károkat okozhat személyiség-fejlődésében, ha kimaradnak olyan részek, amit csak ott tanulhat meg.

– A később a kertben élő kutyáknak is maximális interakcióra van szüksége a leendő gazdival kölyökkorban, így, ha csak teheted, ne zárd ki őt otthonodból.

– Soha ne felejtkezz el az oltási programról, végzetes betegségektől védheted meg, valamint hozzájárulsz az egyes járványok terjedésének megakadályozásához.

– Egyeztess állatorvosoddal, hogy mikortól viheted közösségbe.

Kiegyensúlyozott, barátságos és magabiztos kutya abból lesz, akit kiteszünk minden tapasztalatnak, amellyel felnőtt korban is találkozni fog. Ebbe beletartozik:

• Új emberek széles köre

• Egyéb kutyák és háziállatok

• Kezelés és ápolás

• Emberek jelenléte az etető tálak és kedvenc tárgyaik körül

• A háztartás tárgyainak látványa és hangja

Íme még pár tanács

– Az új helyzetekhez és dolgokhoz való szoktatásnak fokozatosnak és kellemesnek kell lennie. Hozzunk létre pozitív társítást!

– Ne ijesszük meg lehetőleg semmivel a kölyköt. Bármi, ami megrémíti őket – különösen a 8. és a 11. hét között – élethosszig tartó fóbiává válhat.

– A kölyköt már a hatodik hónaptól ivartalaníthatjuk, de mindenképp kérdezzük meg állatorvos tanácsát.

– A lehető legkorábban kezdjük meg az oktatását – a kutya ovi nem egy divatos hóbort.

– Óvakodjunk a büntetéstől és minden fizikai erőszaktól.

– Ne engedd, hogy bármi olyat tegyen, amit nem szeretnél felnőtt korában sem látni. A kölyökkor nem kifogás, hanem tanulási fázis.

– Ne úgy etesd, mint egy felnőtt kutyát. A kölyökkor speciális étrendet igényel.

– Készülj fel a személyiség változására: a kölyökkutya nem marad mindig édes, bohókás gombóc: míg egy felnőtt korban örökbe fogadott állat már nem sok meglepetést fog tartogatni magában, addig a kölyökkutya rengeteget fog változni, mire felnő.

 

Nagyon fontos témák:

Miért mondanak le annyi kutyáról?

A nagy ki mit tud egy kutya életében a kölyökkortól a felnőttkorig

A tudomány bizonyította, mikor a legcukibbak a kölyökkutyák

10-ből 1 kölyökkutyáról szinte azonnal a megvásárlás után lemondanak új tulajdonosai

A kölyökkutya táplálása

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...