Saját KB bal
Saját KB jobb

A kutyák felismerik, ha egy ember gonosz a gazdájukkal

Bár sajnos sokszor kiszolgáltatottak, ha ők maguk rossz tulajdonos kezei közé kerülnek, de a legutóbbi kutatás szerint abban az esetben jól ítélik meg az emberek kedves és gonosz viselkedését, ha az gazdijukat érinti. Érdemes hallgatnunk az ösztöneikre, mert igenis felismerik, ha velünk valaki jól vagy rosszul bánik.

 

A Neuroscience and Biobehavioural Reviews újságban publikálták a legutóbbi tanulmányt, ami a kutyák előérzeteivel foglalkozik. Külön érdekesség, hogy a kutatás során nem azt vizsgálták, hogy önmagukkal szemben milyennek ítélik meg egy-egy ember viselkedését, hanem két ember egymással szembeni viselkedését nézve döntöttek a gazdájukkal szembekerülő emberekről.

 A kapott információkat azonnal beépítik saját reakcióikba, tehát az alapján fognak kedvesen vagy elutasítóan viselkedni egy-egy emberrel, ahogy az az ember korábban viselkedett saját gazdájukkal.

A vizsgálat során arra kérték a gazdikat, hogy különböző szituációkat játszanak el, miközben kutyájuk figyeli őket. Például sikertelenül próbáltak meg kinyitni egy tartályt, majd segítséget kértek két kutatótól. Az első jelenetben az egyik kutató passzívan állt a feladathoz, míg a másik kollega felajánlotta a segítségét. A második szituációban az egyikük passzív maradt, míg a másikuk nyíltan visszautasította, hogy segítsen a gazdinak.

Végül mindkét helyzetben mindkét kutató felajánlott egy jutalomfalatot a kutyának. És itt kezdett érdekes lenni a történet: az első szituációban ugyanolyan arányban fogadták el a két kutatótól a finomságot, azonban a második esetben, ahol az egyik dolgozó kimondottan gonosz volt a gazdihoz, a kutyák sok esetben teljesen figyelmen kívül hagyták azt az embert, a kezükben lévő finomságot is elkerülték.  

A kutatók összefoglalója szerint a kutyák képesek felismerni az emberek kedves vagy gonosz oldalát, ha ez a gazdi felé irányul, és hajlandók ők is ez alapján viselkedni egy-egy emberrel szemben. Ez arra enged következtetni, hogyha kutyánk valamiért egyszerűen nem kedvel valakit, akkor érdemes figyelnünk viselkedését, és adott esetben megfogadni néma tanácsát.

 

Még több érdekes kutatás:

Érezhet-e egy kutya gyűlöletet saját gazdája iránt?

A kutyák minden kutyát kutyának néznek?

Miért marad néhány kutya gazdája sírjánál?

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: townandcountrymag

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...