Mentett kutyák mentik meg a rabokat egy angol börtönben

A két legyet egy csapásra elven alapul a kezdeményezés, amit szerencsére egyre több helyen alkalmaznak. A rabok segítenek szocializálni a mentett kutyákat, az ebek pedig segítenek a fogvatartottaknak újratanulni az egymás közti kommunikációt, a helyes értékrendet és a felelősséget. Ez az egyetlen esélyük, hogy vissza tudjanak illeszkedni a társadalomba a szabadulásuk után.

 

Norfolk megye bűnügyi biztosának fejéből pattant ki a gondolat, hogy az egyik helyi menhelyről kutyákat szállítsanak a norwich-i börtönbe. Lorne Green átlátta, hogy az állatvédő szervezetek mindig helyhiánnyal küzdenek, így hatalmas kincsnek számítanak az ideiglenes befogadók. De miért ne lehetne egy bentlakásos intézményből ideiglenes otthont kialakítani a mentett állatoknak?

Régóta bizonyított tény, hogy akár az erőszakos bűncselekményeket elkövetőkre is pozitív hatással lehet, ha egy élőlényről gondoskodhatnak, a kutyák pedig profik benne, hogyan kell javítani a börtön falai között uralkodó hangulatot, és segítségükkel a rabok között még a visszaesés kockázatát is csökkenteni lehet.

A mentett állatoknak így nem egy szűk kennelben, egyedül kell várniuk a gazdit, hanem az új otthon megtalálásáig is társaságban lehetnek, megtanulhatják, hogyan alkalmazkodjanak a hétköznapi szabályokhoz és hogy kommunikáljanak az emberekkel, ez pedig nagyban elősegíti az örökbe fogadásukat.

A norwich-i börtönnek 800 lakója van, és sokak egyszerűen képtelenek alkalmazkodni a bezártsághoz, ezzel pedig nő a belső feszültség a falak között, ami soha nem vezet semmi jóra. Főleg, hogy egy börtönőrre mintegy 50 fogvatartott felügyelete jut.

Michele Neave projektvezető szerint a rabokra már az is nagyon erős hatással van, hogy egy szobában lehetnek egy kutyával. Hosszú távon azonban az egymás közti kommunikációt is segíti, ami elengedhetetlen lesz a szabadulásuk után. A projekt annyira sikeresnek bizonyult, hogy már más börtönök is jelentkeztek, hogy átvegyék a módszertant.

A mentett kutyák több mint a fele bull-típusú, akik a társadalmi előítéletek miatt hasonló kirekesztettséggel kerülnek szembe, mint a visszailleszkedő rabok. A kutyák nem bíráskodnak, szükségük van az emberre, aki foglalkozik velük, megbecsüléssel és szeretettel fordulnak mindenki felé. A kedvesség és az empátia pedig csodákra képes még azok között is, akik valami rosszat tettek korábban. A rabok alig várják a foglalkozásokat, véleményük szerint ez az egyetlen, amiért érdemes reggel felkelni. Ha pedig a kutyák egyetlen embert is jó útra térítenek, már megérte.

 

Rengeteg cikk született már a témában – itthon is vannak példák:

38 év börtön után szabadult egy ártatlanul elítélt férfi – kihozták utána a bent nevelt kutyáját is

Rabok segítik vissza az életbe a börtöncellákban élő bántalmazott állatokat

Vakvezető kutyák szocializációja egy miskolci börtönben

Rabok okítják a gazdátlan kutyusokat a debreceni börtönben

Kutyaterápiát vezettek be egy ecuadori börtönben

Kutyaterápiás záróvizsga a börtön falai mögött

“Új esély” Börtönprogram harmadik alkalommal

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: mirror

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...