Ezt az élményt tényleg minden munkahelyen ki kell próbálni

Sétáltatni, etetni, fésülni, játszani vele… és bevinni a munkahelyünkre? Számos kutatás kimutatta, hogy a kutyák jelenléte a munkahelyeken pozitív hatást gyakorol nem csak a gazdira, de a cégnél dolgozó munkatársakra is. A kutyabarát munkahelyek fontosságáról és gyakorlati megvalósulásáról Hanzel Lajossal, a PURINA Magyarország igazgatójával beszélgettünk.

Miért látja fontosnak a PURINA, hogy minél több munkahelye kutyabarát legyen? Miért jó a kutyabarát munkahely a kutyának és a gazdinak?

A PURINA abban hisz, hogy az emberek és a kiskedvenceik együtt boldogabbak. Az együttlét mindkét félnek jelent valami pluszt. Épp ezért úgy gondoljuk, hogy a kutyák nem csak otthon lehetnek a társaink, hanem a munkahelyeken is. Azért elsősorban a kutyákra gondolunk, mert a macskák nagyon jól elvannak otthon, sokkal inkább a helyhez kötődnek, míg a kutyák a személyhez kapcsolódnak.

Ezen kívül amiatt is támogatjuk a kutyabarát munkahelyeket, mert nemzetközi vizsgálatok bizonyítják, hogy az emberek sokkal kiegyensúlyozottabbak, jobb hangulatúak és jobban is teljesítenek azokon a helyeken, ahol vannak kutyák. Tehát még üzleti előnye is van az érzelmi többlet mellett.

A Pets at Work program célja, hogy a kutyabarát munkahely legyen az általános, és ne a különleges. Milyen lépéseket tesz ennek érdekében a PURINA? Hogyan segíti a jelentkezőket a kutyabaráttá válásban?

Nemzetközi szinten összeállítottunk olyan anyagokat, amiket azok a cégek, akik most indulnak el ezen az úton, tudnak használni. Ezek főként praktikus tanácsok, mire figyeljenek oda, milyen szabályokat érdemes meghozni. Hiszen nagyon fontos, hogy nem káoszt akarunk elérni, hanem egy jól szabályozott formát találni, amiben azok is biztonságban vannak, akik nem a kutyájukkal mennek a munkahelyükre. Amivel mi tudunk segíteni, azok ezek a tanácsok, melyek a mi tapasztalatainkon alapulnak.

Ki tudsz emelni egy nemzetközi, követendő példát a Pets at Work köréből?

A Nestlé PURINA-nál már nemzetközi szinten több országban is megvalósult a program, de említhetném akár a Google-t és az AFG ügynökséget is, és itthon is számtalan kisebb cég, ügynökség csatlakozott már a kutyabarát helyek listájához. A felmérések alapján a dolgozóknak erre kifejezetten igényük van. A PURINA kérdőíve alapján 36% hisz abban, hogy a kutyák megjelenése a munkahelyeken javítja a munka és a magánélet egyensúlyát, 40%-uk szerint az irodai kutyák segítenek csökkenteni a stresszt. És ami a legfontosabb, a megkérdezettek 68%-a szívesen vinné magával kutyáját a munkahelyére, ha ehhez megfelelő körülményeket biztosítanának számára.

Milyen kihívásokkal szembesültél a saját munkahelyeden és hogyan kezelitek őket?

Ha valamit változtatunk, az sokszor félelmet és ellenállást kelthet. Ezért egy ilyen súlyú kérdésben nagyon fontos a fokozatosság. Mi egy hivatalos kockázatelemzéssel kezdtünk, hogy lássuk, milyen problémák merülhetnek fel, ha behozzuk a kutyáinkat, és ezeket igyekeztünk minimalizálni. Az első lépésnek mindig a felmérésnek kell lennie, már csak munkajogi szempontból is, hiszen nem tehetem ki a dolgozókat egy plusz veszélyforrásnak. A második, hogy a felmérés alapján meghoztunk egy szabályzatot, egy policy-t, amit annak, aki behozza a kutyát, el kell fogadnia. Harmadik lépésben – és ez nálunk nagyon jól működött – bevezettünk egy hosszú, hathónapos tesztidőszakot. Fokozatosan haladtunk, első körben csak a legkedvesebb, legaranyosabb kutya jöhetett be, és folyamatosan kértünk visszajelzést, hogy mik a tapasztalatok, min kell változtatnunk. A hathónapos időszak végén csak pozitív visszajelzés érkezett, ekkor tettük hivatalossá a programot.

Hogy működik nálatok jelenleg a kutyabarát rendszer?

Napi egy kutya jöhet be, előre be kell jelenteni az igényt, hogy valaki be akarja hozni a kutyáját. A gazdának el kell olvasni a kutyabarát iroda szabályzatát, hivatalosan el kell fogadnia, és megerősítenie, hogy elismeri a szabályokat, és vállalja a felelősséget. Ebben írjuk elő azt is, hogy minden esetben igazolni kell, hogy a kutya be van oltva, közösségbe mehet, nem veszélyes másokra. Akiknek van saját irodájuk, ők ott vannak a kutyusukkal, akinek pedig nincs, ő igénybe veheti a kutyabarát részt, amit kifejezetten erre alakítottunk ki.  És vannak helyek, ahova nem szabad kutyával bemenni, ilyen például a konyha és az étkező.

És a szabályok betarthatóak a valóságban is?

Igen, mindenképp érdemes a szabályokat meghozni, mert bár az én kutyám, Tapi például kifejezetten nyugodt és barátságos, lehet egy kutya nagyon aktív, ugatós is. De amellett, hogy támogatjuk a kutyabarát irodákat, fontos szem előtt tartani, hogy ez mégiscsak egy munkahely, nem akadályozhatja vagy zavarhatja a többség munkáját a kutya. A kutyákra a csapat tagjaként tekintünk, és ahogy a kollégákra is vonatkoznak előírások, a kutyák sem élvezhetnek előjogokat.

Mit jelent neked a Tapival közös munka?

Először is olyan emberekkel beszélgetek, akikkel egyébként csak köszönnénk és mennénk tovább. Ha Tapi ott van velem, megállunk, elkezdődik a beszélgetés, mosoly jelenik meg a kollégák arcán. Rendkívül pozitív hatása van mindenkire.

Kollégák és kolléganők kezdenek egy oktávval magasabban gügyögni és cincogni, amint meglátják a kutyát és rohannak oda hozzá. Ezt az élményt tényleg minden munkahelyen ki kell próbálni. Amikor egy hétig nem jött be velem Tapi, jöttek a munkatársak, kérdezték, hogy hol van, mi van vele, mikor jön legközelebb. Ez egy kicsit személyesebb megközelítés a részemről, de a kutyák társasága emberibbé teszi a munkahelyeket.

És Tapin látod, hogy szeret bent lenni, várja, érti, hogy viszed magaddal?

Akár te, akár én, ha új munkahelyen kezdünk, idegesek vagyunk kicsit. Tapival is pont így volt a kezdeti időkben, főleg reggelente. De mára már szemmel láthatóan jól érzi magát a PURINA-nál.

Te személy szerint milyen elvárásokkal élsz egy kutyabarát hely felé, hol érzitek jól magatokat együtt Tapival?

Nekem az a legfontosabb, hogy előre tudjam, hogy adott hely kutyabarát-e. Ne kelljen, akár a kutyát kinn hagyva érdeklődnöm, hogy bejöhetünk-e inni egy kávét vagy enni valamit. Ideális esetben van egy jól látható jel, ami erre utal. Nekem Tapival könnyű dolgom van, de fontosnak tartom, hogy minden kutyás megtanulja azokat az alapvető udvariassági szabályokat, amiket be kell tartani, ha valaki kutyával tér be valahova. Hiszen kutyabarát helyekre is mennek kutya nélküli emberek, és az is egy külön helyzet, ha már vannak ott kutyák, ahova megérkezünk. Minden eset rugalmasságot igényel a kutyásoktól és a nem kutyásoktól egyaránt.

 

(x)

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...