Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyák mint festők és szobrászok modelljei

Sorozatunk következő részében megismerhetjük néhány 20. századi festőművész alkotását valamint a kutyákat, akik szobrot kaptak tőlünk, hihetetlenül érdekes adalékokkal.

Festészet

A kutyák művészeti ábrázolása a XX. század elején a különböző irányzatok festői által új formában keltek életre a vásznakon. Franz Marc (1880-1916) expresszionista festő, Kutya a hóban (1910-1911) című képe az ártatlan állatot érzékelteti az egyre embertelenebb világgal szemben.

Az olasz futurista, Giacomo Balla (1871-1958) Pórázon vezetett kutya dinamizmusa című képét 1912-ben festette. Az irányzatra jellemző dinamizmust egyetlen képben a művész úgy szemlélteti, hogy a kutya mind a négy lábát, valamint a farkát többször megfesti, mintha egy folyamatosan pergő film kockáit látnánk egyszerre, amelyből ezért szinte árad a dinamizmus.

A szürrealista festészet kiváló képviselője, Salvador Dalí (1904-1989) 1938-ban elkészített Arc és gyümölcstál látomása a tengerparton című képe egymásba mosott földtani képződményekből épül fel, amelyek távolabbról személve egy kutyává állnak össze, aki így, végtagok nélkül igazi szürreális csemege.

A XX. században alkotott az USA-beli George Rodrigue (1944-2013), akire éppen Dalí volt jelentős hatással. Egy gonosz kutyát is szerepeltető rémmeséhez készített illusztrációkat, ami annyira megmozgatta a képzelőerejét, hogy állandó szereplőjévé tette műveinek. A kék kutya korszakával indult a karrierje, a világhírnevet pedig egy ismert vodka hozta meg számára, ugyanis a képen málén néző kék kutya mellett a sarokban egy vodkás üveg szolgál vázaként pár szál virágnak. Ezután nem volt megállás, a kék kutya társul szegődött a festményeken Rocky, Marilyn Monroe, egy Harley Davidson mellé, sőt focimezben is megmutatkozik. Persze Rodrigue-t sem csak a határtalan kutyaimádata hajtja, de a kék kutyát használja fel arra, hogy társadalmi és politikai kritikát fogalmazzon meg képzőművészeti eszközökkel.

Szobrászat

A világ talán leghíresebb négylábúja Lajka, aki az első élőlény volt a világűrben. A moszkvai kutya kóbor állatként kezdte pályafutását, majd 1957-ben lőtték fel a Szputnyik 2 űrhajóval, de csak 2008-ban kapott szobrot.

Ameddig a kutyával kapcsolatos festményeket szemléljük, láthatjuk, hogy a négylábúak inkább a művészi kifejezés eszközei a vásznon, szobrot azonban többnyire olyan állatoknak emeltek, akik valamilyen okból híressé váltak, vagy személyes ragaszkodás vezetett oda, hogy formába kellett önteni a hűséges társat. Így történt Falával, az 1945-ben elhunyt amerikai elnök Roosevelt kutyájával is, miután 1997-ben Bill Clinton egy szoborcsoporttal adózott a volt vezetőnek, ahol a kedvenc kutya is helyet kapott.

A XX. század elején Londonban a folyamatos tiltakozások ellenére az orvosok előszeretettel kísérleteztek kutyákon. Tekintettel arra, hogy nem sikerült elejét venni az embertelen bánásmódnak, az állatvédők egy kutyaszobrot emeltek mementóként 1906-ban. A politikai üggyé dagadt ún. „Barna kutya-affér” miatt a szobor állandó összecsapások színterévé vált, ezért csak 1985-ben kaphatta meg végleges és háborítatlan helyét.

Korunk igényeihez igazodva, a hulladék újrahasznosításának jegyében az amerikai Patrick Amiot számtalan szobrot készített elhajított anyagmaradványokból, amelyek tárgya több alkalommal is kutya volt. A művész kaliforniai otthonában állítja ki ezeket az alkotásokat, amelyek közül az egyik méretében talán a világon a legnagyobb ebszobor. 

A Japánból származó, megható történetet pedig szinte mindenki ismeri, de ha nem, akkor itt elolvashatja. Hachiko nem csak a szobor miatt marad meg az emberek emlékezetében, hanem azzal is, hogy már életében a megrendíthetetlen hűség mintaképévé vált.

A Budapestre érkező turisták a Budai Várpalota épületének Mátyás-kút című szoborcsoportján tekinthetnek meg kutyákat. A Stróbl Alajos által 1904-ben létrehozott grandiózus művön a névadó Mátyás király alatt három erdélyi kopó áll készenlétben, a szoborcsoport szereplői pedig feszült figyelemmel várnak az izgalmas vadászatra.

Szerencsére még számtalan helyen találkozhatunk kutyás szobrokkal itthon is, a budapesti és vidéki szobrokról is találtok korábbi összefoglalót.

Folytatjuk!

 

Előző részünk:

Kutyák, mint festők modelljei

 

 

(kutyabarát.hu)

Rigó Attila

Képek forrása: wikimedia, flickr, pinterest
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...