Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Seth Abramczyk on Unsplash

Angliában tilos lesz elefántokat állatkertekben és szafari parkokban fogságban tartani

Az Egyesült Királyságban egy új állatvédelmi törvényjavaslat készül elfogadásra, mely többek között megtiltja az elefántok fogságban tartását állatkertekben és szafari parkokban.

Az állatjóléti törvényjavaslatot a környezetvédelmi miniszter támogatásával várhatóan még idén elfogadják. A javaslatot egy újonnan készült jelentés támasztja alá, melyben részletesen leírják, hogy az elefántok természetes fizikai és szellemi szükségletei nem elégíthetők ki fogságban.

Az elefántok rendkívül intelligens, társas, érző lények, összetett családi és szociális hálóban élnek természetes élőhelyeiken. Ezeket a kötelékeket pedig egy életen át fenntartják.  Alapvető igényük a szabadon vándorlás, mely nélkül érzelmileg és fizikailag is szenvednek. Fogságban számos betegség fenyegeti őket, ilyen tipikus megbetegedések a sérvek, az ízületi gyulladások és a mentális leépülés. A vadonban akár 50 évet is élnek, fogságban jó, ha megélik a 20-at.

Hamarosan szabadulnak

Az Egyesült Királyságban jelenleg 51 elefánt él fogságban, 11 különböző állatkertben. Amennyiben a törvényjavaslat elfogadásra kerül, ezek az elefántok ki fognak szabadulni a fogságból, a jövőben pedig tilos lesz tenyészteni vagy bármilyen más módon pótolni őket.  Az Egyesült Királyságban már 2020 januárjában betiltották a vadállatok szórakoztatóipari kizsákmányolását, vadállatos cirkuszok sem működhetnek már az országban.

Más állatokra is kibővítenék

Az állatjóléti törvényjavaslat nem csak az elefántok fogságban történő tartását készül megtiltani, tengeri emlősökre is vonatkozni fog a szabály. Ezek az állatok szintén szenvednek a fogságban, a delfinek, tengeri teknősök ugyanúgy képtelenek teljes életet élni bezártságban, mint az elefántok. A tengeri emlősök fogságban tartása igazoltan az állatok neurológiai problémáihoz vezethet és akár agykárosodást is idézhet elő.

Oktatási cél

Az állatkertek és akváriumok előszeretettel hivatkoznak arra, hogy ezeket az állatokat oktatási céllal tartják intézményeikben. Ma már azonban olyan fejlett digitális és vizuális technológiák állnak rendelkezésre, melyek mellett szükségtelen az élő állatok fogságban tartása. Ezekkel az eszközökkel és módszerekkel is tökéletesen be lehet mutatni a gyerekeknek egy-egy vadon élő állatot és természetes élőhelyét.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: ecowatch

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...