Saját KB bal
Saját KB jobb

Miért ne hagyd ott soha a kutyakakit? – 1. rész

Mindannyian átéltük már ezt: éppen sétáltatjuk a kutyánkat, amikor úgy dönt, hogy a lehető legkényelmetlenebb helyen végzi el a dolgát. Távol bármiféle szemetestől. Akkor most mi legyen? Biztos vagy benne, hogy senki más nincs a közelben, így nyugodtan otthagyhatod a kutyakakit, igaz? Inkább ne. Azon túl, hogy valaki simán beleléphet, az otthagyott ürülék a közegészségügyre és a bolygó egészségére is káros lehet.

Miért olyan rossz, ha otthagyod a kutyakakit?

Először is, a kutyakaki a baktériumok táptalaja. Kutatások szerint potenciálisan patogén, parazita vagy antibiotikumoknak ellenálló mikroorganizmusokat tartalmazhat. Még ha a kutya nem is tűnik betegnek, az ürüléke tartalmazhat kampósférgeket (Ancylostoma spp.), orsóférgeket (Toxocara spp.), giardiát és más kórokozókat. Ezek hozzájárulnak az állatokról emberre terjedő betegségek (zoonózis) kialakulásához. Na ugye.

Bár viszonylag kicsi annak a valószínűsége, hogy egy betegség a kutyaürülékről emberre terjedjen, mégis előfordul. A gyermekek, a gyenge immunrendszerű emberek és az idősek különösen veszélyeztetettek. A kisgyermekek körében nem ritka a fertőződés – többek között ezért nem szabad kutyával bemenni a játszóterekre. Persze más kutyák is veszélyben vannak, ezért alkalmazunk rendszeresen féreghajtót. Minél forgalmasabb helyen hagyja ott valaki a kutyakakit, annál több embert és állatot veszélyeztet.

Ez nem jelenti azt, hogy az ürüléket csak a városban kell összeszedni. Gondolj arra, hogy kutyaürülék egyfajta trágya a talajnak. Ez jó dolognak tűnhet, de az ürülékben lévő magas nitrogén- és foszfortartalom valójában felboríthatja a növényközösségek egyensúlyát és biológiai sokféleségét. Azok a növények, amelyek közelében az ürülék landol, gyorsan felszívják a nitrogént, és azt arra használják, hogy túlnőjenek a szomszédos növényeken, ami potenciálisan növényfajok pusztulását okozhatja.

Folytatjuk …

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-lifestyle/dog-poop-pick-up; Képek: Photo by Johann: https://www.pexels.com/photo/english-cocker-spaniel-puppy-sitting-on-ground-beside-grass-1254140/; Photo by Jermaine Lewis: https://www.pexels.com/photo/a-dog-on-a-leash-sitting-on-the-sidewalk-18994315/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...