Saját KB bal
Saját KB jobb

Hygge napok

Az elmúlt években egyre inkább teret kapott az a fajta életszemlélet, amelyben az értéket, a jó érzést nem a dolgokkal, hanem élményekkel, érzelmekkel, megélt pillanatokkal társítjuk. A fogyasztói társadalom felemelkedésével a nyugati kultúra eltolódott az anyagias, birtoklási vágy által vezérelt irányba, amelyben a boldogságot, a sikert és a teljesítményt tárgyakban, pénzen vehető dolgokban mérték. Manapság azonban az élmény kezdi átvenni a státuszszimbólum szerepet: minél egzotikusabb helyekre eljutni, minél több kilométert lefutni, minden irányban végletekig menni csak azért, hogy “élményeket szerezz”. Ez az extrém motiváció sem jobb, mint a shopping-őrület vagy a minél nagyobb ház, nagyobb autó hajszolása, hiszen a motiváció itt is külső, egyfajta megfelelésből fakad, hogy jobb legyél, mint a többiek, hogy többet érj el.

Hygge szemlélet

A hygge ezzel szemben egy sokkal nyugodtabb elgondoláson alapul. Nem kell hozzá semmi, nem kell megszerezned vagy elérned valamit. A hygge szemlélet arról szól, hogy megéled a pillanatot. Azt, az adott pillanatot, amit éppen eléd vetett a sors. Nem keresed, nem hajtod, nem űzöd, nem dolgozol érte – csak van. És Te benne vagy, átéled és jól érzed magad benne. Egy kicsit hasonlít ez ahhoz, amikor azt mondjuk, hogy a jelenben élünk, lelassítunk és átéljük, ami körülöttünk van.

Az ünnepek alatt van, aki ki tud kapcsolódni, míg mások folyamatos rohanásként, kényszerként élik meg a családdal, barátokkal szervezett közös programokat, viszont mindkét esetben fontos, hogy próbáljunk meg kilépni abból, amit napi rutinnak nevezünk. Ne a következő feladaton, teendőn járjon az eszünk, vagy azon, hogy milyen hatalmas terveink vannak már most az új évre, mert mindeközben elsiklik mellettünk egy csomó pillanat, rengeteg lehetőség, amely a maga módján tökéletes.

hygge pillanat kutyával

“Minden perc számít”

Csak akkor tudod meg, hogy milyen értékes valami, ha elveszíted. Ez egy hatalmas közhely, de ha belegondolsz, hogy az, hogy a kutyád megáll szaglászni melletted, pedig te már sietnél tovább, vagy persze pont a szakadó esőben szottyan kedve az éjszaka közepén is felkelteni nem tart örökké. Az életünk teljes idejéhez képest az a pár év, amelyet a kutyáinkkal tölthetünk, édes kevés.

Rohansz munkába reggel, este kapkodva megeteted. Majd holnap hosszabban sétálunk, ígérem – mondod neki. Gyorsan megvakarod a fülét, ha belebotlasz a konyhában tüsténtkedve, és észre sem veszed, hogy ezek mind soha vissza nem térő, megélhető boldog pillanatok lehetnének. Csak ülj le mellé pár percre, figyelj oda rá, figyelj közben magadra. Gondolj bele, milyen jó, hogy van neked, és milyen jó, hogy vagy neki.

Nem fog összedőlni a világ, hidd el, ha rászánod az időt, és tényleg együtt vagytok. Nem kell világraszóló élményeket keresned, nem csak a nagy dolgok számítanak, hanem minden perc, amit együtt, hálával telve és boldogan éltek meg.

Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Képek: pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...