Saját KB bal
Saját KB jobb

Szorongó kutyák – vajon segíthet az akupunktúra?

A szorongás, a félelem és a stressz olyan érzelmek, amelyeket a kutyák is átélhetnek. Ilyenkor a gazdik igyekeznek a lehető leghatékonyabban enyhíteni ezeken a rossz érzéseken: megoldás lehet a szoktatás, a tréning, esetleg növényi stresszoldók vagy orvos által felírt nyugtatók használata, de ezeken kívül a kutyamasszázs, a reiki és az akupunktúra is szóba jöhetnek, mint az alternatív gyógyászat kínálta lehetőségek. Fontos, hogy mindig szakértővel (állatorvos és tréner) vitassuk meg a problémakört, és az ő javaslataik alapján állítsuk össze a kezelést.

A kutyák szorongásának tünetei az enyhétől (összehúzza magát, behúzza a farkát, elbújik), a mérsékelten (lihegés, remegés, rázkódás, intenzív nyalogatás, rágcsálás) át a komoly szintig (ugatás, vonyítás, agresszió, harapás) fokozódhat, extrém esetben a kutya elveszítheti a kontrollt az ürítés felett, ilyenkor bekakilhat vagy bepisilhet.

Sokan nem veszik komolyan az enyhébb tüneteket, mondván, hogy a kutya csak hisztizik. Pedig a félelem, a stressz és a szorongás nem játék, a gazdi feladata, hogy segítsen a kutyának, hogy mielőbb kikerülhessen a negatív hatás alól. A nem kezelt szorongásos tüneteknek később komoly következményei lehetnek, szélsőséges esetben a szorongó kutya megsértheti magát, a gazdáját vagy a környezetében élőket. Ha a fenti tüneteket tapasztaljuk, beszéljünk állatorvossal, hogy kizárhassa a testi okokat. Nézzük meg, mi okozza a problémát, és ha lehet, iktassuk ki a kutya életéből (például ha fél a tűzijátéktól, ne tegyük ki ennek). Ha szükséges, beszéljünk egy trénerrel, és együtt keressünk megoldást. Mivel a viselkedési problémák mélyen gyökereznek, ezért a kezelésük lehet, hogy hosszabb időt vesz igénybe.

A pozitív megerősítéses tréning mellett segítségünkre lehet az akupunktúra és a kínai gyógynövények használata is, mivel ezek bizonyítottan segítenek leküzdeni a kutyák szorongásos problémáit. Az akupunktúra az ősi kínai gyógyászatban már régóta használt módszer. Nem csak fájdalom, vagy testi tünetek enyhítésére alkalmazzák, mivel a kínai orvoslásban a testet és a lelket nem különítik el egymástól úgy, mint a nyugati orvoslásban. A szervezet egy egységként kezelendő, és a testi és lelki tünetek magyarázata a szervezet egyensúlyának felborulása, ezért nem csak tüneti kezeléseket alkalmaznak, hanem a szervezet energiájának egyensúlyát próbálják helyreállítani. Nagyon leegyszerűsítve, az akupunktúra a szervezetben keringő energiát (csí) szabályozza. Ez az energia az úgynevezett meridiánokon kering, és a megfelelő helyre beszúrt tűkkel gátolható vagy ösztönözhető az adott helyen az energiaáramlás. Az akupunktúrás kezelés során vékony, rozsdamentes acélból készült tűket szúrnak a test 14 meridiáncsatornájának kulcsfontosságú pontjaira. A tűk nagyon vékonyak, így az eljárás szinte teljesen fájdalommentes.

Az akupunktúrás kezelés csillapíthatja a fájdalmat, stimulálja az immunrendszert és az idegrendszert, élénkíti a mikrokeringést és csökkenti a gyulladást is. Az akupunktúra segíthet, hogy bizonyos szervek működése kiegyensúlyozottabbá váljon, a szervezet optimálisabban működjön. Ezeken a pozitív hatásokon kívül megfigyelték, hogy nyugtató, relaxáló hatása is van, a kutyák gyakran el is alszanak a kezelések során.

A kínai medicina gyógynövények használatával javítja az akupunktúra hatását. Ezeket a szereket csak képzett szakember útmutatása alapján adjuk a kutyánknak, akár önmagukban, akár egyéb gyógyszeres kezelés mellett. Mindenképpen tájékoztassuk az állatorvost, hogy kutyánk ilyen készítményeket kap, mert ezek módosíthatják más gyógyszerek hatásait.

A szorongás, félelem és stressz kezelése összetett feladat, amely, súlyosságtól függően akár több szakember bevonását is igényli, de az akupunktúra, mint biztonságos és gyengéd módszer, eredményesen építhető be a kezelési tervbe, akár a kínai gyógyászatban használt gyógynövényterápiával kiegészítve is.

 

Bujdosó-Szalay Adél

(Kutyabarát.hu)

Forrás: The Bark
Rachel Barrack: Acupuncture Can Help Anxious Dogs
Animalacupuncture.com

Fotók: @flickr

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...