Saját KB bal
Saját KB jobb

Petfluencerek

A kutyák forradalma vagy új generációs marketing platform?

Pár évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna, hogy egy kutyának többtízezres követőtábora legyen – alapvetően a “követők” sem volt még széles körben elterjedt kifejezés, csak az újhullámos social media, marketing és pr guruk szótárában szerepelt ez a terminus, és pontosan ők voltak azok, akik nyitvatartották a szemüket és árgus szemmel figyelték azokat az embereket, akik a közösségi jelenlétükkel és véleményükkel befolyásolni tudták az őket figyelemmel kísérők véleményét – azaz, a későbbi influencereket.

Mert a marketingben mindennek nevet adunk, kategóriába soroljuk és értéket társítunk hozzá. Ez az érték általában a fogyasztás, és minél sikeresebben ösztönöz valaki fogyasztásra, annál értékesebb. Ha Chiara Ferragni megjelenik egy táskával, az pár napon belül világszerte hiánycikk lesz a polcokon, mert mindenki azt akarja. A TV-reklámok, újsághirdetések és egyéb hagyományos médiumok mellett a közösségi média és az influencerek (és a mögöttük álló marketinges csapat) által kreált csatornák mára a marketing kampányok részei.

De hogy jönnek ide a kutyák? Úgy, hogy szintén

az elmúlt évtizedekben, a kutyák is fogyasztókká váltak, és mint ilyeneket, azonnal targetálni kell.

Természetesen nem jutalomfalatokkal célozzák meg őket, hanem a kutyáink vélt vagy valós igényeit, vagy a gazdik által vágyott imázst helyezik fókuszba. Egyszerű példával élve: miért veszünk meg egy fehérítő fogkrémet? Azért, mert egészségesebbek lesznek a fogaink tőle, vagy jobb a leheletünk? Nem. Azért, mert a társadalomban él egy olyan kép, hogy a fehér fogú emberek szebbek, sikeresebbek és népszerűbbek. A többség szép, sikeres és népszerű akar lenni, és ha ehhez a fehér fogakon, a selymesen sima hónaljon, a kalandkereső autón, a baráti nevetéssel teli gyorséttermen és a szabadságot nyújtó tisztasági betéten keresztül vezet az út, akkor bizony megvesszük őket, és fura pszichológiai csavarnak köszönhetően jobban is érezzük magunkat tőlük. Szóval, van egy kép a gazdik fejében a kutyás életről is, arról, hogy milyen életet szeretnének a kutyájukkal vagy éppen arról, hogy milyen az ideális kutyás élet. Az, hogy ez a kép mennyire reális, az persze más kérdés, de a lényeg, hogy nagyon vonzó. “Ha ilyen kutyás lennék, akkor biztosan elfogadnának és stabil státuszom lenne a társadalomban” – mondja a tudatalattink, amit mi nagyjából úgy fordítunk le, hogy “Jaj, de jó lenne ez Buksinak”. Valójában a kutyákon keresztül a gazdikat ösztönzik fogyasztásra, hiszen ez egy hatalmas piac.

Egy kutyának szüksége van ételre, megfelelő lakóhelyre és orvosi ellátásra. Itt a szüksége van szigorúan értendő – tehát, ezek nélkül elpusztulna. Egy szeretett, családban élő kutya számára a gazdái biztosítanak nyugodt légkört, kényelmes életet és fizikai aktivitást. Ahogy azonban a kutyáink családtaggá váltak, úgy szeretnénk nekik minél több mindent megadni: játékokat, sportolási lehetőséget, magas minőségű táplálékot és étrend-kiegészítőket, fekhelyet, ruhákat, fizioterápiás kezelést, közös nyaralást, kutyamasszázst és napközit, szőr- és mancsápolást, válogatott jutalomfalatokat, és még sorolhatnám. Ezekre a dolgokra a kutyánknak a szó szoros értelmében már nincs “szüksége”, és mondjuk 20 évvel ezelőtt még csak kevés gazdi költött ilyesmire, azaz nem volt piac. A kutyatartási kultúra fejlődésével viszont ez megváltozott. Mára az állateledelek, állatfelszerelések piaca hatalmas, egyre nő a választék és egyre több nagy cég, kisebb vállalkozások és kézművesek is versengenek a fogyasztók kegyeiért. és itt jönnek a képbe a petfluencerek, az ismert, több tízezres vagy akár százezres követőtáborral rendelkező kutyák. A petfluencereken keresztül a márkák célzottan érhetik el a potenciális vásárlókat, ráadásul egy tv-spot leforgatásának és terjesztési költségének töredékéért, a fogyasztó pedig úgy érzi, hogy hitelesebb a forrás, hiszen valaki a nevével és az arcával vállalja a terméket. 

Ha jobban belegondolunk, persze világos, hogy egy fizetett hirdetés nagyjából annyira hiteles, mint azok, amiket a magazinokban vagy a tévében látunk. Tény viszont, hogy a közösségi médiában, blogokon és youtube-on számos olyan emberrel találkozhatunk, aki valóban próbálta és valóban hisz a termékben, amihez a nevét adja. Petfluencernek lenni nem átverés, csak egy újabb marketingeszköz, amellyel a márkák a fogyasztóik felé tudnak kommunikálni. A fogyasztó dolga, hogy a rengeteg őt érő információból kiválassza a számára releváns és értékes tartalmakat és saját belátása szerint hozzon fogyasztói döntéseket. A cégek alternatívákat kínálnak, de Te döntöd el, hogy mire költöd a pénzed.

Bujdosó-Szalay Adél
(Kutyabarát.hu)
Képek:  Dominika Roseclay 
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...