Saját KB bal
Saját KB jobb

Tudtad? 5+1 érdekesség a kutyák nyelvéről

Mindenki tudja, hogy evésre, ivásra, és testhőmérsékletük kordában tartására használják a nyelvüket, de az megvan, hogy az ugatásukat is befolyásolja ez a testrész? Nézzünk 5+1 meglepő érdekességet!

#1 Néhány kutyának kék nyelve van

Talán már hallottál róla, hogy a csau csaut és a shar peit kék nyelvvel és sötét színű fogakkal áldotta meg a sors, és az eset mögött megbúvó ok egyelőre nem tudható. Mindkét kutyafajta Kínából származik, látszólag ez az egyetlen kapocs közöttük. Egy egészséges, rózsaszín nyelvű ebnél légzésproblémát, vagy szívbetegséget jelezhet az elkékülés, náluk azonban ez általános állapot.

#2 Nem tisztább, mint az embereké

Gyakran elhangzik a „nyalogatja a sebeit” kifejezés, és olyan történetek is szárnyra kapnak időnként, miszerint az emberek sebeire gyógyító hatással van, ha egy kutya megnyalogatja. A valóságban tudományosan sosem erősítették meg, hogy a kutyák nyála bármilyen csoda forrása lenne, főleg nem annak tükrében, hogy több mint 600 típusú baktérium lelhető fel a szájüregükben.

#3 Nem olyan, mint a macskáké

A macskákhoz hasonlóan a kutyák is használják tisztálkodásra a nyelvüket, de sokkal kevésbé hatékonyan, mint nyávogó társaik. A macskák nyelve mondhatni olyan tapintású, mint a smirgli, ennek köszönhetően könnyen elboldogul a szőrcsomók kibogozásával is. A kutyáké viszont sima felületű, ezért a gazdira hárul a mosdatási, fésülési feladat oroszlánrésze.

#4 Bizonyos kutyák túlméretezett nyelvvel születnek

Ritka ugyan, de előfordul, hogy a kölyökkutyák túl nagy nyelvvel jönnek világra, ami így alapvető funkcióinak egy részét nem képes ellátni. A betegség neve macroglossia, azaz nagynyelvűség, és sok esetben műtéti úton orvosolható.

#5 Hatással van az ugatásuk hangjára

A kutyák nyelvének mérete határozza meg, hogy hangzik egy-egy kutya ugatása. Van azonban még valami, ami hatással van erre: a nyelv alakja. A kutyák nyelve nem véletlenül hosszabb és keskenyebb az emberénél.

+1: Kevesebb ízlelőbimbójuk van

A macskák ízlelőbimbóinak számát meghaladják, az emberével viszont nem vetekedhetnek a kutyák ízlelőbimbói. (Körülbelül a mienk 1/6-ával rendelkeznek.) Meg tudják különböztetni a keserű, sós, édes, és savanyú ízeket, a macskák viszont az édes ízt nem érzik. Az ebek az étel illata alapján választanak, mert a szaglásuk sokkal érzékenyebb.

 

 

Szerencsi Évi
(Kutyabarát.hu)
Forrás: www.petmd.com
Kép: pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...