Saját KB bal
Saját KB jobb
Kutyaálom

Kutyaálom

Kevés édesebb dolog létezik, mint egy alvó kutya - szétdobált végtagokkal fekszenek, a szemöldökük megrebben, szimatolnak, vagy éppen egy képzeletbeli labda után szaladnak álmukban. A kutyás élet egyik csodás apró öröme. A másik, ha megoszthatjuk velük az ágyunkat. Hogy éppen vigasztalásra, vagy a testük melegére vágyunk, vagy csak ők is pont ott szeretnek kuckózni, ahol mi - számos oka lehet, hogy miért alszunk egy ágyban a kutyánkkal, de lehet, hogy bennetek is felmerült már, hogy vajon tényleg jól tesszük?

Az egyik gyakori aggodalom az együtt alvással kapcsolatban a hagyományos, dominancia-elvű kutyanevelésből eredeztethető. Ennek az az alapja, hogy ahhoz, hogy jól nevelt kutyánk legyen, biztosítani kell az ember dominanciáját a kutya felett, és a közös alvás felborítja az alá-fölérendeltségi viszonyt. Bár manapság már sokkal kevésbé él ez a nézet, mint mondjuk tíz évvel ezelőtt, mégis, sok gazdi számára az ágyban alvás tabu.

Kutyás körökben, számos egyéb kérdés mellett az is gyakran felmerül, hogy baj-e, ha együtt alszunk a kutyával? Szerencsére mára már a kutatásoknak köszönhetően erre (is) egészen pontos választ kaphatunk. A továbbiakban következzen tehát néhány érdekes tény és információ, amely rávilágít a kutyák és az alvás titkaira.

Hagyjam vagy ne hagyjam, hogy velem aludjon?

A kutyák szeretnek a közelünkben lenni, és az egy ágyban alvás a legtöbb kutyát és gazdit megnyugtatja, biztonságos, jó érzéssel tölti el. A gazdi közelsége csökkenti a kutyák zajérzékenységét, akár vihar vagy tűzijáték esetén is. A közelség segíthet, hogy észrevegyünk vagy felismerjünk olyan problémákat, amelyek máskülönben rejtve maradnának előttünk. Tehát a kutyával való alvás jót tesz a kapcsolatunknak – kivéve, amikor nem. Ha neked jó érzés, hogy együtt alszotok, akkor hajrá, de csak akkor, ha ez minden érintett fél számára elfogadható, kellemes megoldás.

A kutya az ágyban kétféle kapcsolati problémát okozhat. Az első, hogy egy pár két tagja különböző véleményen van a kérdésben, és ez konfliktust okoz, amely kihatással lehet a párkapcsolatra, de a kutya és a gazdik kapcsolatára is. Másodszor, a kutya az ágyban hatással lehet az alvás minőségére. Számos tanulmányt végeztek a témában, vegyes eredményekkel. Egy nemrégiben végzett vizsgálat során középkorú nőket vizsgáltak az alvásuk hatékonysága szempontjából, azaz, az ágyban töltött idő hány százalékát töltik ténylegesen alvással. Az egyik csoport egy ágyban aludt a kutyával, míg a többiek egy szobában, de nem egy ágyon. Az “ágyban” csoport alvási hatékonysága 80%, míg a “szobában” csoporté 83% volt. A különbség nem tűnik nagynak, és mindkét szám jónak számít a hatékonyság szempontjából.

Egy másik vizsgálatban arról kérdezték a gazdikat, hogy milyen a kutyájukkal együtt aludni. 40% azt mondta, hogy a kutya egyáltalán nem zavarta őket alvás közben, néhányan még jobban is aludtak. A gazdik kiemelték, hogy meleg, biztonságos és elégedett érzéssel töltötte el őket kedvencük közelsége. Sokan azt mondták, hogy a kutyájuk mellett nem érezték magukat egyedül (egyedülállók és azok, akik partnerük távollétében a kutyájukkal alszanak). A résztvevő mindössze 20%-a számolt be arról, hogy a kutyájuk zavarta őket alvás közben.

A kutyáknak több alvásra van szükségük, mint az embereknek.

Az állatorvosok többségi véleménye szerint a kutyáknak napi 12-14 óra alvásra van szüksége, a kölyökkutyáknál ez 15-18 óra is lehet. Az emberekkel ellentétben azonban ezt a hosszú időt nem egyhuzamban alusszák végig, hanem szakaszosan, aktív időszakokkal és szundikálással megszakítva. Különösen a fiatal kölyköknél figyelhető meg, hogy egyik pillanatban még egy szélvihar erejével söpörnek végig a szobán, majd hirtelen elszundítanak. Míg sok kutyus könnyen álomba szenderül, addig mások nehezen tudnak csak elaludni. Az ő esetükben segíthet, ha az esték megszokott rutin szerint zajlanak – mondjuk az esti séta után a kutyust a fekhelyére kísérjük és egy kis simogatással nyugtatjuk meg.

Az alvás befolyásolja a kutyák tanulási képességét és a memóriáját.

Közismert, hogy ha tanulás után megyünk aludni, akkor az alvás segít rendszerezni az új információt a fejünkben, és elraktározni az ismereteket a hosszútávú memóriába. A kutyák és az emberek agya ebben is hasonlít: az alvás fontos része a tanulási folyamatnak. Egy magyar kísérlet során a kutatók megtanították a kutyáknak az “ül” és a “fekszik” parancsszavakat angolul. Ez új információ volt számukra, hiszen előtte csak magyarul ismerték őket. A tanítás végeztével a kutyák elaludtak, és a kutatók az alvásukat vizsgálták. Azt találták, hogy az alvási mintáik megegyeznek a más fajok körében megfigyelt, az előbb leírt memória elraktározási folyamat mintáival. Az alvás során a REM fázison kívül kitörésszerű, kiemelkedő agyi aktivitás figyelhető meg, amely összefüggésben áll a tanulással és az emlékezettel. Ezeknek a “kitöréseknek” a gyakorisága mutatja meg azt, hogy mennyi információ raktározódik el az emlékezetben. Az alvás során mutatott mintázat az emberek és a patkányok esetében megmutatja, hogy mennyire sikerült beépíteni a tanult információt. A vizsgálat eredményeiből látszik, hogy ez kutyáknál sincs másképp: azok a kutyák, akiknél gyakoribbak voltak az agyi aktivitás ezen csúcspontjai a tréninget követő alvás során, sokkal jobban emlékeztek az előzőleg elsajátított új parancsszavakra. Érdekes, hogy szintén az emberekhez hasonlóan, a nőnemű egyedek jobban teljesítettek ebben a vizsgálatban.

Egy másik magyar kutatás során a kutyákat szintén angol vezényszavakra tanították. A gyakorlás után a kutyák vagy aludhattak, sétálhattak, Konggal játszhattak vagy pedig egy másik gyakorlatot tanítottak nekik. Egy óra elteltével újra megvizsgálták, hogy mennek a kutyáknak az angol parancsok, és azt találták, hogy azok a kutyusok, akik aludtak vagy sétáltak, jobban teljesítettek, mint azok, akik játszottak vagy tanultak. Egy héttel később újra tesztelték a kutyákat, és azok, akik aludtak, sétáltak és játszottak mind remekül teljesítettek, egyedül a további tanulásban résztvevő kutyusoknak nem sikerült felidézni az angol parancsszavakat.

A kutyák nem alszanak jól éjszaka, ha napközben rossz élményben volt részük.

Valójában ezt nem nehéz elképzelni, hiszen mi, emberek is ugyanígy vagyunk vele. Egy nemrégiben végzett kutatás során azonban meg is vizsgálták, hogy azok a kutyák, akiknek jó élményben volt részük (megsimogatták őket, játszottak velük) és azok, akiknek rossz dolgot kellett elszenvedni (kikötötték őket egy ajtóhoz és magára hagyták, vagy idegenekkel egyedül hagyták őket) máshogy alszanak. A negatív élmény után a kutyák gyorsabban merültek álomba, de az alvásuk minősége gyengébb volt. Kevesebb időt töltöttek mély álomban és többet a REM szakaszban. Ha tehát a kutyánknak rossz napja volt, valószínűleg nem fog túl jól aludni éjszaka, emiatt másnap fáradtabb, érzékenyebb lehet.  

Az életkor és az etetés gyakorisága is hatással van az alvásra.

Ha egy kölyökkutyát szeretnénk rávenni arra, hogy egyszerre hosszabb időt aludjon, és esetleg mi is átaludhassuk az éjszakát, az elég reménytelen vállalkozásnak tűnik. Jó hír viszont, hogy ahogy a kölykök felnőnek, úgy ez megváltozik, és az alvási szokásaik szépen a miénkhez igazodnak. A középkorú és idősebb kutyák többet alszanak napközben, mint a fiatal felnőttek, mivel többször, rövidebb időre elszundítanak. A fiatalabb kutyákhoz képest éjszaka is többet alszanak, reggel tovább lustálkodnak és nem kelnek fel olyan gyakran az éjszaka közepén.  

A kutatók összehasonlították, miben különböznek az alvási szokásai azoknak a kutyáknak akik naponta csak egyszer kapnak enni, azokétól, akik kétszer. Azok a kutyák, akik kétszer kaptak enni kevesebbet szundikáltak napközben, de egyszerre hosszabb ideig. Akik kétszer kaptak enni, hamarabb aludtak el este, de reggel korábban keltek, ráadásul jóval, így összességében éjszaka kevesebbet aludtak, mint azok a kutyák, akik csak egyszer ettek.

Akár ágyban, akár nem, fontos, hogy jól megválasszuk, hol alszik a kutyánk.

A jó alváshoz fontos, hogy biztonságban és kényelemben érezzük magunkat, és ez igaz a kutyáinkra is. A legtöbb kutya szereti a pihe-puha fekhelyet. Ha nem ágyban alszanak, értékelik a kényelmes kutya fekhelyeket, párnákat vagy takarókat. A legtöbb kutya szeret a gazdikkal egy helyiségben aludni. Akár egy ágyban, akár külön fekhelyen, a kutya számára ez a legjobb megoldás.

Örömteli, hogy az utóbbi időben ekkora érdeklődésre tart számot a kutyák alvási szokásainak vizsgálata. Ha odafigyelünk arra, hogy jól aludjon, az jó hatással lesz a közös életünkre és a kutyánk életminőségére is.

Bujdosó-Szalay Adél
(Kutyabarát.hu)
Karen B. London, PhD – okl. alkalmazott viselkedéskutató és tréner a The Barkban megjelent cikke alapján; Képek: Pixabay.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...