Saját KB bal
Saját KB jobb

DIY – Egyszerű hűtőmellény házilag

Hőségriadó és kánikula idején a legjobb, ha kedvencünket a legmelegebb órákban otthon hagyjuk, hogy a hűvös lakásban pihenjen. De mit tegyünk, ha mégis magunkkal kell vinnünk őt a városban?

30°C feletti nappali hőmérséklet esetén az aszfalt akár 60°C-osra is melegedhet, ezért ne feledkezzünk el a mancsvédelemről – legjobb választás a szellőző kutyacipő. Ezen kívül a hőségben szükségünk lehet még hűtőmellényre is – ez a fizikai aktivitás és a kutyánk bundájának függvénye. Hűtőmellény a nagyobb kutyafelszerelés és outdoor gyártók kínálatában található, de könnyen készíthetünk házilag is, csak pár egyszerűen beszerezhető alapanyagra és egy kis kézügyességre lesz szükségünk.

Az alábbiakra lesz szükséged:

1-2 nagyobb szintetikus szarvasbőr takarító kendő (háztartási boltokban, benzinkutakon beszerezhető)

2 x 5 cm tépőzár 

Széles ferdepánt

Tű, cérna

Olló

Mérőszalag

Hogyan készül?

  1. Mérd le a kutyád nyakát és a bordái körül a mellkasát, illetve a nyakától kb. a háta közepéig. Az így kapott méretek adják majd meg a mellény méreteit. 
  2. Ha kisebb a kutyád, akkor vágd a kendőt a megfelelő méretre (ha a nyakánál és a mellkasán nem ér be, az nem gond, mert ott a ferdepánt fogja rögzíteni). Ha nagyobb a kutyusod, akkor pedig illessz össze két kendőt, majd vágd megfelelő méretre. 
  3. A ferdepántból vágj le 2 darabot, egy a nyak, egy másik pedig  a mellkas körméretével megegyező +10 cm hosszú legyen. 
  4. Gombostűzd a ferdepántokat a kendő nyaki és hátsó széleihez, úgy, hogy mindkét oldalon 5-5 cm túllógjon, majd varrd össze. 
  5. Ezekre az 5-5 cm-s pántokra kerül majd a tépőzár: egyik felét varrd a bal oldali pántok felső részére, a másikat a jobb oldali pántok alsó részére, így tudod majd rögzíteni a mellényt a kutyuson.

Használat előtt vizezd be a mellényt, majd alaposan csavard ki. A szarvasbőr kendő nem engedi, hogy a víz csepegjen vagy eláztassa kedvenced bundáját, viszont hűvösen tartja a nagy nyári melegben. Az elkészült mellény kis helyen is elfér, nálad lehet a táskádban, ha szükség lenne rá.

Bujdosó-Szalay Adél
(Kutyabarát.hu)
Képek: pexels; indexkép: Artem Beliaikin @belart84 
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...