Saját KB bal
Saját KB jobb

Kiránduljunk kutyával! – Városi séta Budapesten

Nemrég egy amerikai kutyás magazin kért fel, hogy mutassam be kedvenc budapesti helyeinket, kutyás szemszögből, hogy ötleteket adjunk az idelátogató külföldieknek, hogy merre induljanak négylábú barátaikkal, ha a magyar fővárosba látogatnak.

Érdekes, hogy itt élve sokszor elfelejtjük, hogy mennyi szuper hely van Budapesten, ahol kellemesen el lehet tölteni pár órát, vagy akár egy napot is a kutyákkal, és mennyire kutyabarát is a város. Tudom, hogy az itt élők között erről megoszlanak a vélemények, de összehasonlítva mondjuk Sydney-vel, ahol a tömegközlekedésre tilos kutyával felszállni, azt hiszem, nem panaszkodhatunk. Az amerikai olvasókat lenyűgözte a város, többen írtak, hogy remélik, hamarosan idelátogathatnak – még olyanok is, akki eddig nem is hallottak Magyarországról. Nézzük hát meg Budapestet hatlábon, „hellóturiszt” szemmel!

Az Andrássy út, a Hősök tere és a Városliget

Ennyi csodálatos épület között élve a szürke hétköznapokat, könnyen elsiklunk a gyönyörű homlokzatok és struktúrák felett, amelyek okán az Andrássy út és a Hősök tere méltán érdemelte ki az UNESCO világörökségi védelmét. A Deák tér felől indulva először az Anker palota homlokzatát csodálhatjuk meg, amely az 1900-as évek elején épült, eklektikus stílusban, és az Anker biztosító székházaként működött egészen a II. Világháborút követő államosításáig. Az Anker köz is az épület része volt, nyitott bazársorán mindenféle portékát kínáltak eladásra.

Az Andrássy útra fordulva álljunk meg egy pillanatra, és csodáljuk meg a több mint 2 km hosszan elnyúló sugárutat és két oldalán a fasort. Kevesen tudják, hogy az épületek egységes stílusa nem csak annak köszönhető, hogy egyazon időszakban (5 éven belül) épültek, hanem annak is, hogy mindegyiket Ybl Miklós és Linczbauer István tervezte, az egységes városképet tartva szem előtt. Az Andrássy út egyik legfontosabb épülete a most éppen felújítás alatt álló Operaház, amelynek helyén régen egy „kétes hírű létesítmény” állt, szinte átellenben pedig a Párizsi Nagyáruház fényűző épületét láthatjuk. A Hősök tere felé ballagva egyre szellősebbé, nyitottabbá válik az Andrássy út, így vezetve a szemet a monumentális szoborcsoport felé.

A Hősök tere a bécsi Maria-Theresien-Platz mintájára épült, két múzeumépület fogja közre a teret, ahol eredetileg ivókút állt. A 970 méter mély hévizes kutat ma a Hősök emlékműve rejti. Ha egyenként végignézzük a szobrokat, elgondolkodhatunk, hogy vajon ki-mivel érdemelte ki, hogy helyt kapott a pantheonban. Thököly, Bocskai, Bethlen, II. Rákóczi Ferenc és Kossuth szobrai mit is keresnek egy, a Habsburg-korban emelt emlékművön? Eredetileg ők bizony nem kerülhettek volna be ebbe az exkluzív társaságba, helyettük Mária Terézia, Ferenc József és más Habsburg nagyságok szobrai álltak a téren, de a Rákosi rendszerben ez már kiütötte a biztosítékot, ezért a forradalmi eszméknek jobban megfelelő nagyságok szobrait helyezték el. Nem sokon múlt egyébként, hogy az egész szoborcsoportot lebontsák, és most egy grandiózus Sztálin emlékműben gyönyörködhessünk.

A Hősök tere mögött terül el Budapest legismertebb közparkja, a Városliget, amelyben most éppen időszakosan van nyitva a kutyafuttató és élménypark. Az egykori Batthyány birtok homokos területén Rumbach Sebestyén vásárolta meg 1800-ban, szőlőtermesztés céljából, de gyógyvizet talált, így inkább gyógyfürdőt és szállodát építtetett. Ettől az első próbálkozástól még hosszú út vezetett a mai Széchenyi gyógyfürdőig, amelyet csak a XX. században kezdtek el építeni. A Városligetben a Milleniumi kiállításra több fontos magyar emlék mását építették meg, itt látható a Vajdahunyad várának és a Jáki templomnak is a reprója, ezzel egy kis Disneyland hangulatot kölcsönözve a parknak.

A Ligetben szuper kutyás kávézók és éttermek várnak Titeket, hogy kipihenhessétek az eddig megtett körülbelül 4 kilométert. Érdemes egy kis kitérőt tenni az Ajtósi Dürer sor felé, és aprólékosan szemügyre venni a Vakok Intézete szecessziós stílusú épületét, majd az 56-osok tere felé véve az irányt a Városligeti fasoron sétálhatunk a belváros irányába. A Király utcába érve mindig eszembe jut, hogy ez a keskeny utca látta el régen azt a feladatot, amelyet most az Andrássy út, sőt, régen még villamos is közlekedett itt. Az egykori Königgasse épületei is megérdemlik a figyelmünket – a kutyánk pedig élvezettel fogja szaglászni a házak szögleteit, a bulinegyedhez közeledve ugyanis már sűrűsödnek az impulzusok és a szagminták. Az eklektikus, romantikus és klasszicista épületekben élt Erkel Ferenc, Kabos Gyula, Wigner Jenő és Weiner Leó is, illetve az Intel egyik alapítója, Andrew S. Grove (Gróf András).

A Király utca forgataga sétánk kiindulási pontjához, az Anker-házhoz sodor minket. Remélem, élveztétek a budapesti turistáskodást és kellemesen elfáradtatok a sok látnivaló és a megtett körülbelül 8 kilométer után.

Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / tatyiandme
Képek: tatyiandme, @flickr
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...