Saját KB bal
Saját KB jobb

Ezek a leginkább zavaró otthoni zajok a kutyák számára

A kutyákat zavaró zajokkal kapcsolatos kutatások többsége a ritkán előforduló, de (a kutyák szempontjából) nagyon félelmetes hangokra összpontosít. Ilyen például a lövés, a dörgés vagy a  tűzijáték hangja. A tanulmányok nagyrészt figyelmen kívül hagynak sok hétköznapi hangot, amelyek pedig szintén felzaklathatják a kutyákat. Ráadásul, szinte napi szinten.

A hirtelen fellépő hangos zajok az egyik leggyakoribb ok a kutyák félelmi viselkedésének hátterében. A hangoktól való félelem szorongást okozhat, és a félelem vagy szorongás (vagy mindkettő együttes) jelenléte csökkenti a kutyák életminőségét.

Egy 2021-es tanulmány eredménye, hogy a nagy frekvenciájú sípoló, és alacsony frekvenciájú folyamatos hangok stresszt okozhatnak a kutyáknak. Ezeket a zavaró hangokat olyan hétköznapi dolgok bocsátják ki, mint például az ébresztőórák, a vízvezeték csövek, a füstérzékelők, a mobiltelefonok, a mosógépek, a mosogatógépek, a porszívók és a ventilátorok. Ha belegondolunk, szinte nincs olyan pillanat az otthonunkban, amikor ezek közül legalább az egyik ne lenne hallható. Azt is megállapították, hogy sok gazdi alábecsüli kutyája negatív érzelmi reakcióit az ilyen hangokra. Ami talán még rosszabb, hogy a heves reakciókat sokan inkább viccesnek találják.

Melyik zajok a legfélelmetesebbek?

A tanulmányban a kutatók 386 gazdit kérdeztek meg, hogy megtudják, hogyan reagálnak kutyáik a gyakori otthoni zajokra. Az emberek kétharmada arról számolt be, hogy kutyája nem félős. Amikor azonban kifejezetten arról kérdezték őket, hogy kutyájuk fél-e a hangos zajoktól (tűzijáték, mennydörgés, puskalövések), a válaszok fele „igen” volt. Senkit sem lephet meg, hogy a hangos hangra adott leggyakoribb reakció az ugatás volt, amelyről a gazdik fele számolt be. A kutyáknál a komolyabb stresszre utaló viselkedések, mint a remegés, nyálcsorgatás, ajaknyalás, lihegés és vonyítás kevésbé voltak gyakoriak, de előfordultak.

A gazdik beszámolói mellett a kutatók interneten elérhető videókat is elemeztek. A videókból kiderült, hogy a magas frekvenciájú, ismétlődő hangok nagyobb stresszt okoztak, mint az alacsony frekvenciájú, folyamatos hangok. Tehát a riasztó, a füstérzékelő vagy az ébresztőóra magas hangja volt inkább zavaró, mint mondjuk a háztartási gépek folyamatos zúgása.

Érdemes megemlíteni, hogy a videókat készítő gazdik 45 %-a kinevette a kutyáját, amikor az megijedt, és csak körülbelül 5% próbálta enyhíteni valahogy a kutya helyzetét.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-behavior/noises-that-stress-out-dogs?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/p/C661S-Eh6M5; Kép: Photo by Wei Q: https://www.pexels.com/photo/a-beagle-lying-on-the-floor-in-sunlight-20101995/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...