Saját KB bal
Saját KB jobb
FINTAN O' BRIEN képe a Pixabay -en.

Costa Rica felszámolja az állami állatkerteket, új otthonokat keresnek az állatoknak

Costa Rica felszámolja az állami állatkerteket, az ott élő állatoknak pedig új otthont keresnek. A jövőben inkább a vadon élő állatok védelmére akarnak koncentrálni.

Costa Rica történelmi lépésre szánta el magát az állatvédelem terén. Betiltotta az állami állatkertek működését, és megkezdte több száz állat áthelyezését. A döntés célja, hogy jobb életkörülményeket biztosítsanak az állatok számára, és megszüntessék a fogságban tartásuk okozta szenvedést.

Az állatok vadrezervátumokba, természetvédelmi területekre kerülnek

A kormány bejelentette, hogy a San José-i Simón Bolívar Állatkert és a Santa Ana Conservation Center állatai természetvédelmi területekre és vadrezervátumokba kerülnek. Az intézkedés része egy átfogó tervnek, amely az állatvédelmi szabályok javítását és a természetes élőhelyek védelmét célozza. René Castro, Costa Rica környezetvédelmi minisztere elmondta, hogy az állatok fogságban tartása helyett inkább a megőrzésükre és a vadon élő állatok védelmére kívánnak koncentrálni.

„A jövő nem a fogságban tartott állatoké. Az a célunk, hogy az állatok természetes környezetükben éljenek, ahol szabadon mozoghatnak és viselkedhetnek” – mondta Castro.

Gazdasági ok is áll a döntés hátterében

Az állatok áthelyezését gondosan megtervezik, hogy minimalizálják a stresszt és biztosítsák a zökkenőmentes átmenetet. Azok az állatok, amelyek nem tudnak visszatérni a vadonba, menhelyekre és természetvédelmi központokba kerülnek, ahol megfelelő gondoskodásban részesülhetnek. A döntés hátterében az állatvédelmi és természetvédelmi szempontok mellett gazdasági megfontolások is állnak. Az állatkertek fenntartása költséges, és a turisták körében is egyre kevésbé népszerűek, hiszen egyre több az állatvédelmi és környezetvédelmi témákban tudatos turista.  A kormány ezért úgy döntött, hogy az erőforrásokat inkább természetvédelmi programokra és az ökoturizmus fejlesztésére fordítja.

Costa Rica évek óta élen jár a természetvédelem területén, és számos intézkedést hozott a biodiverzitás megőrzése érdekében. Az országban az esőerdők védelme, a megújuló energiaforrások használata és a fenntartható mezőgazdaság mind prioritást élveznek. Az állatkertek betiltása és az állatok áthelyezése egy újabb fontos lépés ezen az úton.  Az ország vezetése hisz abban, hogy az állatoknak joguk van a szabad élethez, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy ezt biztosítsák számukra.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...