Saját KB bal
Saját KB jobb

Friss kutatás: tovább élnek azok a kutyák, akiknek sok barátja van

Kutatások tömkelege bizonyítja, hogy azok az emberek, akiket széles baráti kör vesz körül, hosszabb és jobb minőségű életet élnek, mint magányos társaik. Egy friss kutatás eredményei arra utalnak, hogy a kutyák körében is hasonlóan lehet a dolog.

A School of Life Sciences,  az Arizona Állami Egyetem (ASU) kutatócsoportja, Dr. Noah Snyder-Mackler professzor vezetésével a kutyák élettartamára ható tényezőket vizsgálta. Ezen belül is, hogy milyen hatása van a kutyák társas környezetének az egészségükre és az öregedési folyamatukra. Nem meglepő, de a magányosságot régóta a jelentős egészségkárosító tényezők között tartják számon. Összefüggésbe hozták a szorongás, a depresszió, az öngyilkosság, a demencia állapotaival illetve a korai halál egyik tényezője. Ebből kiindulva, logikusnak tűnik a kutatók következtetése, hogy az emberek esetében pozitív hatású körülmények a hozzánk hasonlóan szociális állatot, a kutyát is hasonlóképp befolyásolják.

Sajnos, ahogy a fejlett ipari társadalomban egyre többen élnek magányosan, társállataink közül is sokan kell, hogy mellőzzék a társaságot. Számos kutya és macska él szinte egyedül, minimális fajtársi vagy emberi kapcsolattal. Ezért fontos, hogy vizsgáljuk ennek hatását az életminőségre.

Dr. Snyder-Mackler és munkatársai 21 000 gazdit kérdeztek meg a kutyájuk egészségéről, életmódjáról és természetesen, szociális kapcsolatairól. Az adatok elemzéséből kiderült, hogy a kutyák egészségéhez hozzájáruló faktorok közül a társas támogatás volt a legjelentősebb. Tehát, azok a kutyák, akiknek több emberi és állati kapcsolata van, egészségesebbek és így, feltehetőleg, hosszabb életűek is lesznek.

Brianah McCoy, a kutatás társszerzője, az ASU PhD hallgatója hozzátette: „A kutatás eredményei meglepőek, és egyben inspirálóak is. Szóval, a barátok tényleg fontosak az életben – azt hiszem, ezt mindannyian tapasztaltuk már.”


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-health/dog-socialization-benefits; Kép: Photo by Barnabas Davoti: https://www.pexels.com/photo/retriver-dogs-playing-with-plush-monkey-14084426/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...