Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutya demencia – az alapok

A demencia szó hallatán legtöbben az időskorban megjelenő feledékenységre, memóriazavarra gondolnak. A filmekben, könyvekben leginkább az Alzheimer-kórral összefüggő demencia jelenik meg. Például a Still Alice (Megmaradt Alice-nek) című filmben és az alapul szolgáló regényben, vagy az Egyre távolabb című drámában. Ezekből a filmekből képet kaphatunk az Alzheimer-kór és a demencia életminőségre, a kapcsolatokra és valamelyest az egyénre gyakorolt hatásáról. Ugyanakkor, fontos, hogy emlékeztessük magunkat: ez egy folyamat, amelyre – legalábbis, kutyáink esetében – nekünk is hatásunk van.

A demencia több mint egyszerű feledékenység. A kutya demencia, avagy kognitív diszfunkció egy összetett tünetcsoport leírására szolgáló kifejezés, amely magában foglalja nem csak a fenti példákban szemléltetett memóriazavart és felejtést, hanem egyéb tüneteket is. Ezek között a memóriazavarokon kívül viselkedésbeli, napi rutint érintő és társas kapcsolatokat érintő változások is találhatóak, de biológiai funkciózavarok is. A kutya demencia tünetei kezdetben könnyen összetéveszthetők a természetes öregedéssel járó változásokkal. Fontos azonban, hogy felismerjük, ha kutyánk a demencia jeleit mutatja, hiszen a legtöbb esetben odafigyeléssel és apróbb változtatásokkal jelentősen lassítható az állapot romlása és javítható az életminőség!

Mik a kutya demencia tünetei?
Változó viselkedés:
  • többet / kevesebbet / máshogy alszik (éjszaka mászkál, hangokat hallat, köröz)
  • étvágytalanság
  • rossz hangulat, kedvetlenség, motiválatlanság
  • szobatisztaság felborulása (balesetek)
Tanulási problémák:
  • nehezebben tanul
  • a jól ismert feladatokat nem végzi el
  • „nem érti” mit várunk tőle
  • az újonnan tanult dolgokat szinte azonnal elfelejti (pl. egy logikai játékot megfejt, majd következő alkalommal már nem emlékszik, hogy kellett; áthelyezünk valamit a lakásban és a régi helyén keresi, stb.)
Társas problémák:
  • kevésbé barátkozik, játszik más kutyákkal
  • nem teremt új kapcsolatokat
  • morcos, kedvetlen

Ezek a tünetek előfordulhatnak önmagukban és csoportosan is, illetve egymás után jelenhetnek meg. A kutyák esetében az időskori demencia körülbelül nyolc éves kor körül jelenik meg. Ezért ha ilyen korú vagy idősebb kutyánknál a fentiek valamelyikét tapasztaljuk, érdemes állatorvoshoz fordulni alaposabb kivizsgálásra. (A fenti tünetek utalhatnak számos más problémára is, egyesek az időskor természetes velejárói, vagy épp egyéb szervi probléma tünetei. Pl. szobatisztaság – veseprobléma; kedvetlenség – ízületi fájdalom, stb.)

Ahogy az előbb is említettük, fontos a mielőbbi diagnózis, hiszen a célzott terápiával és számos, otthon megvalósítható apró változtatással, játékkal, sokat segíthetünk az életminőség megőrzésében.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://bmcgeriatr.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12877-020-01754-x; https://www.petmd.com/dog/conditions/neurological/c_dg_cognitive_dysfunction_syndrome; Kép: Photo by Lisa Fotios: https://www.pexels.com/photo/white-and-brown-dachshund-with-black-framed-eyeglasses-1009922/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...