Saját KB bal
Saját KB jobb

Bonyolult… Kinél lesz a kutya a szakítás után?

A szakítás nem egyszerű dolog. Brutális és kifektet, vagy épp megkönnyebbülést hoz. Esetleg sebet ejt, traumatizál, de az is lehet, hogy lazán megy, és barátok maradunk. Akárhogy is, az biztos, hogy újratervezéssel és újra szervezéssel jár, hiszen hatalmas változás. Ahogy minden változás, a szakítás is egy új kezdet, amelyben benne van a lehetőség, hogy megírjuk az életünk következő részének a szabályait. Hol legyen a helye ebben „közös” kutyánknak? Hogyan tehetjük számára könnyebben viselhetővé a változást? Hogyan alakítsuk az ő életét a jövőben?

Ha a kutya a párkapcsolat előtt az egyik gazdival élt, akkor szinte törvényszerű, hogy a pár másik tagja kilép az életükből, és „minden visszatér a régibe”. Sokszor hasonló történik akkor is, ha az eb „közös szerzemény”. Általában az egyik gazdi vállalja, hogy gondoskodik róla a jövőben, míg a másik gazdi kilép. Több kutya esetében előfordul az is, hogy „osztozkodik” a pár két tagja, és egyikükhöz az egyik, míg másikukhoz a másik kutya kerül.

Szakítás esetén, a kutyák elhelyezésénél az érzelmeken felül érdemes lehet számításba venni praktikus szempontokat is. A kutyatartással járó anyagi teher eddig jó esetben megoszlott, most azonban az egyik félre fog hárulni. Ki tudja ezt viselni? Kell-e esetleg kezdetben segítség, amíg egyenesbe nem jönnek? Ilyenkor jó ötlet lehet, ha a másik gazdi is be tud segíteni, amíg rendeződik a helyzet. A szakítás nem feltétlenül jelenti a kutyával való kapcsolat végét is. Ha a két gazdi számára komfortos és elfogadható, akkor megoszthatják a kutyatartással járó teendőket. Például ha valamelyikük elutazik, a másik vigyáz a kutyára, esetleg bizonyos programokat egyikük vagy másikuk tölt a kutyával.

Ahogy fentebb is írtuk, a szakítás nagy változás, nemcsak a pár tagjainak, hanem a kutyának is. Adjunk neki időt, hogy alkalmazkodjon a változó körülményekhez, és segítsük abban, hogy le tudja vezetni a stresszt. A hosszú séták, csendes kirándulások vagy egy új sporttevékenység mind hasznosak lehetnek ilyenkor – gazdinak és kutyának egyaránt.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by Gustavo Fring: https://www.pexels.com/photo/loving-couple-having-rest-with-dog-on-lawn-4005082/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...