Saját KB bal
Saját KB jobb
youtube/policehungary

Őrizetben a tettesek, akik felelősek a jeladós farkas kilövéséért

A védett, jeladóval ellátott farkast áprilisban lőtték ki Magyarország területén.

A rendőrség elfogta azt a két férfit, akik minden bizonnyal felelősek az M237-es jeladóval ellátott farkas kilövéséért. A fokozottan védett állatot európai vándorlása során folyamatosan figyelemmel kísérték jeladója segítségével.

A farkas több országon is keresztül vándorolt, az útját szépen lehetett követni a nyomkövető eszközzel. Mindig tudták merre jár, hol tölt el több időt, hol alapít esetleg családot. A nyomkövető jeladása azonban 2023. április elején megszűnt, így szinte azonnal felmerült, hogy a farkas elpusztult.

A farkast kilőtték

A farkas azonban sajnos nem természetes halált halt, hanem Magyarország területén ismeretlen elkövetők lelőtték. Ezért az Aggteleki Nemzeti Park jelzése alapján a KR NNI Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiemelt Ügyek Osztály Környezeti Bűnözés Elleni Alosztálya 2023. április 8-án nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen természetkárosítás bűntett elkövetése miatt.

Nagy erőkkel folyt a nyomozás

A rendőrség nyilatkozata szerint a nyomozást nagy erőkkel folytatták, minden lehetséges eszközt és módszert bevetettek a tettesek felkutatására:

A KR NNI nyomozói kutatásokat hajtottak végre, szemléket folytattak le, bizonyítékokat gyűjtöttek, tanúkat hallgattak ki. A beszerzett adatok és információk elemzése folyamatosan zajlott, amely egyre közelebb vitte a nyomozókat a feltételezett elkövetők felé. Az események alapos rekonstruálása érdekében megtörtént a svájci hatóságokkal a kapcsolatfelvétel, ugyanúgy, ahogy a különböző társhatóságok büntetőeljárásba való bevonása is. (police.hu)

Az eljárás során megállapításra került, hogy a gyanú szerint a védett farkast április 1-jén, Hidasnémeti külterületén lőtték le. Az elkövető pedig egy vadászó társaság tagja volt, akik között legalább egy hivatásos vadász is volt. A kilőtt állatról levágták a jeladót és a Hernád folyóba dobták, a tetemet pedig elrejtették. A jeladót végül a nyomozók búvárok segítségével találták meg.

Tudták, hogy védett állatot lőnek le

A rendőrség közleménye szerint a nyomozás során egyértelművé vált, hogy az elkövető tisztában volt azzal, hogy egy védett, jeladós állatot öl meg. Az elpusztult állat hollétéről egyelőre nincs információja a hatóságnak. A két szabolcsi férfit a KR NNI 2023. augusztus 2-án hajnalban fogta el, és az egyikük elfogásához a Terrorelhárítási Központ munkatársainak segítségét kérte, mivel engedéllyel tartott lőfegyverrel rendelkezett.

Elképzelhető, hogy egy 9 éves gyerek lőtt

Barkó Tamás, a Borsod Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője részletesebben nyilatkozott az elkövetés körülményeiről a Blikknek-nek.

„Az egyik gyanúsított a 9 éves gyermeke felügyeletét rábízta a másik gyanúsítottra abból a célból, hogy Hidasnémeti külterületén vadászatot folytassanak. Ehhez a férfi az általa engedéllyel tartott vadászfegyverét a kisfiú rendelkezésére bocsátotta. Miközben a gyerek felügyeletét a másik gyanúsított látta el, a gyermek lelőtte a 250 ezer forint értékű farkast. Ezt követően az állat tetemét egy kocsiba tették, a négyezer euró értékű jeladóját levágták és a folyóba dobták”

A két férfit természetkárosítás, lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaéléssel és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsították meg a nyomozók. A kihallgatást követően bűnügyi őrizetbe vették őket, és kezdeményezték letartóztatásukat.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: police.hu

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...