Saját KB bal
Saját KB jobb

Hogyan készítsük fel a kutyánkat, ha baba érkezik a családba? – 1. rész

Egy újszülött baba fenekestül felforgatja az ember életét. És persze az ember kutyájáét is. Vannak kutyák, akik imádják a gyerekeket, míg mások nem. Vannak, akik úgy viselik az új jövevény érkezését, mintha mi sem történt volna, míg mások napokig (hetekig) duzzognak. A baba érkezése rugalmasságot kíván minden családtagtól, hiszen ő lesz az univerzum ura (legalábbis egy időre), és semmi nem lesz olyan, mint korábban.

Új helyzet, új rendszer

Például a rutin sem, ami pedig a legtöbb kutya számára a kiszámíthatóságot jelenti. A kutyák számára fontos a napi rutin, a kialakult dinamika. Az étkezési és séta idők. A lefekvés ideje. A gazdik jövés-menése. Ez mind-mind meg fog változni, és ezt a változást a kutyánknak is meg kell szokni. Hogy segítsük ebben, érdemes lehet fokozatosan az új rutinhoz igazítani a napirendjét.

Ezzel némiképp kapcsolódik a környezetben bekövetkező változás is. Ha a kutyának például új alvóhelye lesz vagy bizonyos szobákba a baba érkezését követően nem mehet be. Ezeket a változásokat is kezdjük el bevezetni. Így adunk időt a számára, hogy megszokja az új szabályokat, és amikor érkezik az új jövevény, akkor már biztos pont lesz számára az új terep. Ha nem szeretnénk, hogy a kutyánk bemenjen a babaszobába (vagy mondjuk egyedül ne menjen be), akkor például a bababútorok érkezését követően már vezessük be ezt az új szabályt. Legyünk következetesek, segítsünk neki a tanulásban.

Új szagok, új hangok

Egy újszülöttel együtt számos zaj és új szag is érkezik. Ezekhez is elkezdhetjük „akklimatizálni” az ebet. A babasírás például zavaró lehet a zajokra érzékeny kutyáknak, illetve azoknak is, akik hajlamosak átvenni mások érzelmeit. Ezért érdemes valami kellemes dolgot hozzákapcsolni. Hasonlóan a tűzijáték vagy vihar tréninghez, itt sem érdemes megvárni, mire kiderül, hogy a kutyánk nem bírja. Kezdjük el a tréninget idejében: először halkan játsszunk le babasírást, sok-sok jutalom kíséretében. Lépésről lépésre emeljük a hangerőt, több alkalmon keresztül, amíg a kutyánk már egészen nyugodt a hangos sírás hang mellett is.

A sírással kapcsolatban fontos tudni, hogy evolúciós szerepe van. Nyugtalanítóan hat, hogy mielőbb tegyünk valamit a kiváltó ok megszüntetésére. Ez az embergyerekek túlélésének a záloga: a sírásra ölbe veszik őket, enni kapnak, tisztába teszik őket, énekelnek nekik, ringatják őket. Ez mind-mind elengedhetetlen a megfelelő fejlődésükhöz. Viszont a kutyával való tréning során (és a baba érkezését követően) érdemes tudatában lennünk, hogy az érzelmeink átragadhatnak a kutyára. Ő is érezni fogja, hogy nyugtalanok vagyunk, zavar minket a sírás, és ez nem biztos, hogy segít. A síráshoz szoktatás tréning nekünk is jó alkalmat nyújt, hogy gyakoroljuk, hogyan őrizzük meg a nyugalmunkat. (Valószínűleg úgysem fog menni, ha élesben sír a csecsemő, de talán segít, hogy nem lesz a kutyánk is feszült közben.)

Folytatása következik …

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-behavior/preparing-dog-for-baby; Képek: Photo by Sarah Chai: https://www.pexels.com/photo/mother-with-infant-baby-sleeping-near-dog-7282450/; Photo by Pavel Danilyuk: https://www.pexels.com/photo/a-pregnant-woman-with-their-pet-dog-inside-the-nursery-room-7055928/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...