Saját KB bal
Saját KB jobb

Mosható-e a kutyaágy?

Pár hónap (esetleg hét) használat után sok gazdiban merül fel a kérdés, hogy vajon hogyan lehetne tisztább az a kutyaágy? Újonnan remekül mutatnak, de aztán a szennyeződések és a kutyaszőr jelentősen rontanak a kutyafekhelyek esztétikai értékén. Nem beszélve az esetleges szagokról.

Valljuk be, egy idő után nem a legkellemesebb „lakótárs” a kedvenc kutyaágy. De ebbe nem kell betetörődnünk! A legtöbb kutyapárna és fekhely ugyanis tisztítható, bár eltérő mértékben.

Keressük meg a kezelési útmutatót!

Ha a kutyaágyon nincs kifejezetten feltüntetve, hogy mosógépben nem mosható és vegytisztítása is tilos, akkor van remény. Ha nem kaptunk erre vonatkózó információt a gyártótól, esetleg elveszítettük már a csomagolást, akkor érdemes a forgalmazónál/gyártónál érdeklődni. Nekik meg kell tudni mondani, hogy milyen módon tisztítható a kutyaágy.

A csomagoláson vagy a bevarrt címkén szintén találunk erre vonatkozó információt. A legtöbb fekhely és párna mosógépben is mosható. Kivételt képeznek a speciális habokkal, memóriahabbal töltöttek, illetve a merev (fa vagy fém merevítést tartalmazó) ágyak. Ha a címkén azt látjuk, hogy nem mosható a termék, akkor ne tegyük a mosógépbe. Szerencsére egyre több tisztító vállja a kutyás holmik tisztítását, forduljunk hozzájuk.

Ha a címkén látjuk, hogy mosható a termék, akkor elemezzük egy kicsit a helyzetet. A cipzáros huzattal ellátott fekhelyek esetében általában a huzat mosható, a töltet nem. Ha nincs lehetőség szétszedni a terméket, akkor bizonyára az egészre vonatkozik a mosás lehetősége.

A legtöbb terméken a 30 °C-on mosható címke szerepel, amit elképzelhető, hogy túl alacsony hőmérsékletnek ítélünk. Fontos tudni, hogy ha az instrukciókat megszegve mossuk a terméket, akkor az tönkremehet. Ilyen esetben a garancia nem érvényes. A mosás során használhatunk több féle mosószert, akár kifejezetten kutyás holmik szagtalanítására alkalmas terméket is. Kerüljük azonban az erős illatú öblítőket, mosószereket, mert ezek zavarhatják a kutyánkat!

Nagytakarítás zöld és kutyabarát módon

Ha műszálas töltettel ellátott párnát mosunk, tegyünk pár teniszlabdát is a mosógépbe. Ezek a mosás közben mozogva megakadályozzák a töltet összetapadását.

Zöld tipp: Kutyaágy vásárlása során figyeljünk arra, hogy mosható, megfelelően tisztítható terméket válasszunk. Ezeket a darabokat nem kell lecserélni csak azért, mert koszosak lesznek. Így tovább használhatóak maradnak és kevesebb hulladékot termelünk.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép:  Photo by Travis Rupert: https://www.pexels.com/photo/photo-of-dog-on-bed-2608011/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...