Saját KB bal
Saját KB jobb

Fájdalom – vajon észrevesszük, ha szembe jön velünk?

A fájdalom lehet zavaró, kínzó, elviselhetetlen, vagy akár olyan alattomos is, hogy szinte elviselhetetlenné teszi az életet. Fájdalommal élni nem jó. A folyamatosan fennálló állapot kihat a közérzetünkre, hangulatunkra, teljesítményünkre. Ingerlékennyé válhatunk, rosszul aludhatunk miatta. A kutyák ugyanúgy éreznek fájdalmat, mint mi, emberek. A fájdalom az egyik legelemibb érzés, amely elsősorban az életbenmaradást szolgálja, ezért az aránylag fejletlen idegrendszerrel rendelkező élőlények is képesek érezni, és feldolgozni a fájdalomingereket. Csak sokszor semmit sem tudnak tenni ellene.

A kutyáink is éreznek fájdalmat, viszont mi, elsősorban a verbális kommunikációból értő emberek, kevésbé vesszük észre.Nincs semmi baja, hiszen van étvágya. Nézd, fut a labda után!” Mondjuk sokszor, és ez igaz is. A kutyák remekül leplezik a fájdalmukat. Vagy talán felülírja náluk valami. Vagy nem is gondolunk rá, hogy például egy “makacsság” vagy “agresszió” hátterében fájdalom is állhat.

Engedetlen? Vagy csak fáj valamije?

Saját történetünk is erre világít rá. Fiatal kutyánk ingerlékennyé vált, nem bírt nyugton maradni, olyan volt mint egy zsák bolha. Nem értettük, mi lehet a probléma, arra gondoltunk, hogy “kamaszodik”. Emlékszem a sokkra, amikor este mentem érte a napközibe, és kiderült, hogy odakapott egy másik kutyának. A mi szuperszociális, mindenkivel játszó kutyánk.

Ilyenkor sokan talán nem fájdalomra gyanakodnának, hanem az engedelmesség, a fegyelem területén keresnék a problémát. Pedig a “rossz viselkedés” hátterében állhat fájdalom is. Ezért tanácsolják a kutyákkal foglalkozó szakemberek, hogy a viselkedésprobléma kezelésének első lépése egy alapos állatorvosi kivizsgálás legyen. Ha kutyánk fizikai fájdalommal él, nem várhatjuk el tőle, hogy magasabb szintű működéseket teljesítsen. A fájdalom olyan alapvető dolog, ami felülír sok mindent. Fegyelmezettség kell ahhoz, hogy fejfájással is nekiálljunk dolgozni vagy tanulni, és a teljesítményünk nem lesz a legjobb. Nem várhatjuk el a kutyánktól, hogy fájdalom mellett teljesítsen, megfeleljen nekünk.

A mi esetünkben gerincfájdalom állt a “neveletlenség” hátterében. Laikusként, a kapott gyógyszerek erőssége és a kezelés hossza alapján, úgy gondolom, hogy komoly fájdalomról lehet szó. A kutyán mégis csak a nyughatatlanság (fájt neki a fekvés) és az engedetlenség (ingerlékeny, türelmetlen a folyamatos fájdalomtól) látszott.

A tanulság talán az, hogy a rossz viselkedés vagy viselkedésprobléma tünet is lehet. Lehet, hogy fizikai fájdalom áll a háttérben. Szerencsére, ennek könnyen utánajárhatunk, egy rutin állatorvosi vizsgálat során kiderülhet, hogy mivel állunk szemben.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by Alexas Fotos: https://www.pexels.com/photo/grayscale-photo-of-a-dog-10799930/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...