Saját KB bal
Saját KB jobb

A tápláló vegetáriánus diéta javíthatja a kutyák életminőségét – egy tanulmány szerint

Egyre több ember vált vegetáriánus életmódra. A vegánságra vagy vegaságra áttérők száma az Európai Unióban olyan mértékben növekszik, hogy ma már külön szekciókat találunk „vega” élelmiszerekből a boltokban. A növényi étrend választásának számos oka lehet. Egészségügyi, klímavédelmi, állatvédelmi vagy éppen etikai megfontolások is állhatnak a háttérben. De mi a helyzet a kutyák vegetáriánus táplálásával?

Biológiai és történelmi háttér

Az emberrel ellentétben a kutya ragadozó, húseő állat. Ezze utal többek között a fogazata, az állkapcsának mérete, a béltraktusának hossza és a legközelebbi rokonainak életmódja. Az embernek gumós zápfoga van, amely a mindenevőkre jellemző. Állkapcsunk szorítása messze elmarad a ragadozókétól, és aránylag kevesen vagyunk képesek elrágni a nyers húst vagy elroppantani a csontokat. Egyes elméletek szerint a korai ember nem igazán jutott friss húshoz, amíg eszközhasználata révén alkalmassá nem vált az eredményesebb vadászatra.

A kutya a farkasok, sakálok – a kutyafélék – rokona. Sok mai fajta egyedei azonban már nem emlékeztetnek egykori őseikre. Állkapcsaik szelídebbek, és béltraktusuk igazodott a szénhidrátok emészetéséhez. A történelmi kutyák számára nem minden korban adatott meg a húsevés, általában az ember maradékait kapták. Nem létezett kifejezetten a kutyák számára összeállított táp, vagy kifejezetten nekik szánt eledel. A kutyatáp a XX. század elején jelent meg, akkoriban nagyrészt szénhidrátból és keményítőből állt. A mostani kutyatápok között is akad nem egy, amely 30%-nál kevesebb állati eredetű fehérjét tartalmaz.

Táplál(koz)ási trendek

A mai modern táplálási elképzelések egy része a kutya ragadozó őseinek étrendjéhez nyúl vissza. A feldolgozatlan vagy kevésbé feldolgozott húsfélék fogyasztására teszi a hangsúlyt, zöldségekkel, gyógynövényekkel és egyéb természetes eredetű anyagokkal egészítve ki az étrendet. A különböző irányzatokban a diéta 75 – 95%-ban húsból áll.

A feldolgozott, „ismeretlen eredetű összetevőkből álló” száraz kutyatápok vagy a magas húsarányú, feldolgozatlan alapanyagokból álló étrendek mellett az utóbbi időben megfigyelhető egy szűkebb szegmens is: a vegetáriánus kutyák.

A gazdik döntése mögött ez esetben is állhatnak etikai, egészségvédelmi és környezetvédelmi okok. Elsősorban ez utóbbi szempontjából van jelentősége annak, hogy a Földön élő több milliárd kutya milyen táplálásban részesül. Kevésbé fenntartható a szárított aligátor vagy kenguru hús, mint a helyi alapanyagokból megoldható táplálás – a vegetáriánus diéta ökológiai lábnyoma pedig még ennél is kisebb lehet.

Számos tanulmány készül, amelyben a kutyák vegetáriánus táplálását vizsgálják. Egy, a PETA által támogatott vizsgálat arról számolt be, hogy öt éve vegán kutyák 82%-a jó egészségben volt. Egy másik tanulmányban pedig korábbi vizsgálatok eredményeit elemezték, és arra jutottak, hogy a vegetáriánus étrend is kielégítő lehet a kutyák számára, ha az „kiegyensúlyozott”.

Egyelőre nem készült olyan átfogó tanulmány, amelyben hosszú éveken keresztül, ellenőrizhető módon, kontrollcsoporttal vizsgálták volna a vegetáriánus étrend hatásait  a kutyák egészségére.

Ez egyébként igaz bármely más táplálkozási irányzatra is: nem készült még egyetlen kutyatáp, nyers étrend vagy menü esetében sem olyan vizsgálat, amely feljogosíthatna arra, hogy bármelyiket egészségesnek, netán egészségesebbnek ítéljük a másiknál.

Amíg várunk erre, addig kénytelenek vagyunk beérni a gyártók, a forgalmazók, a legújabb tudományos eredmények, az állatorvosok és dietetikusok javaslataival. Szerencsére ma már széles a választék, és megvan a lehetőség, hogy a saját legjobb belátásunknak megfelelően tápláljuk a kutyánkat. Fontos, hogy a kutyánk a saját kalória-, vitamin-, aminosav- ásványi anyag és egyéb szükségleteinek megfelelő táplálásban részesüljön, szükség esetén étrendkiegészítőkkel pótolva a hiányzó vagy nem elégséges mennyiségű nyomelemeket.

Bármely irányzat mellett döntünk, kérjük ki az állatorvos tanácsát a napi beviteli értékek pontos meghatározásában. Folyamatosan figyeljük a kutyánkat, és ha eltérést, állapotromlást tapasztalunk, forduljunk állatorvoshoz. Évente ellenőriztessük a kutyánk vérképét, hogy pontos képet kapjunk az állapotáról.

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://dogexpress.in/nutritious-vegetarian-diet-improves-dogs-long-term-health-study-suggests/; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5035952/; Kép: Photo by Maksim Goncharenok: https://www.pexels.com/photo/person-in-gray-jacket-holding-brown-and-white-dog-4422100/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...