Saját KB bal
Saját KB jobb

Május, a mentális egészség hónapja – 1. rész

Mik azok a mentális betegségek? Érinthetik kutyáinkat is? Honnan ismerhetjük fel, ha kutyánk mentális betegséggel küzd és mi tehetünk a magunk és kutyánk mentális egészsége érdekében?

1949 óta május a mentális egészség hónapja. Minden ötödik ember küzd valamilyen mentális egészségügyi problémával. Ez azt jelenti, hogy a családunkban, baráti körünkben szinte biztosan van olyan, aki szorongással, depresszióval, poszttraumás stresszel él. Talán éppen mi vagyunk azok. Talán épp a kutyánk.

A mentális betegségek sajnos rendkívül félreértettek. Egyrészt nem vesszük őket olyan komolyan, mint a fizikai problémákat (pedig sokszor összefüggnek). Másrészt, hajlamosak vagyunk félinformációk alapján másokat mentális zavarokkal, kórképekkel címkézni. A harmadik tényező, hogy nem tudjuk, hogyan álljunk mentális betegséggel élő embertársainkhoz. Pedig szinte biztosan ismerünk valakit, aki mentális betegséggel él.

A kutyák esetében a mentális problémák talán még kevésbé ismertek. Sokszor viselkedési problémát vagy „jellemvonást”, „rossz tulajdonságot” látunk, holott a háttérben szorongás, depresszió, akut vagy poszttraumás stressz állhat. A kutyák esetében is jelentkezhetnek olyan tünetek, tünetegyüttesek, melyek az emberi alvászavar, szeparációs szorongás, kényszeres viselkedés, sőt, akut stressz reakció és alkalmazkodási zavar stb. tüneteit mutatják.

Fontos lenne ugyanúgy megértéssel fordulni a kutyák irányába, ahogy ez elvárható lenne embertársainkkal szemben is. A türelem, a megértés és a támogatás olyan eszközök, amelyek nem kerülnek pénzbe, mégis sokat segíthetnek.

Emellett fontos, hogy ismerjük és felismerjük a mentális betegségeket.

Szorongásra, szeparációs szorongásra utaló jelek kutyáknál:

  • szemkontaktus, az emberi érintés, társaság kerülése
  • ajkak nyalogatása, szimatolás – túlzott mértékben
  • kényszeres ásítás, ha a kutya nem fáradt, álmos
  • nyüszögés
  • nyughatatlan, nehezen nyugszik meg, nem találja a helyét

Trauma, fokozott stressz vagy bármilyen olyan helyzet, amelyben a kutya kiszolgáltatottnak, tehetetlennek érezte magát, számos tényező okozhat az emberi szorongáshoz hasonló tüneteket. A szorongás gyakran a biztonságérzet és a bizalom megingásának eredménye. A kiszolgáltatottság, a rendszertelen élet vagy a következetlenül alkalmazott büntetések is okozhatják.

Fontos, hogy lehetőség szerint megismerjük kutyánk előző tartási körülményeit, hogy lássuk, voltak-e olyan tényezők az életében, amelyek szorongáshoz vezethettek. Ellenőrizzük azt is, hogy milyen körülmények vannak a napköziben, a kutyasétáltatónál.


Folytatása következik

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.psychologytoday.com/intl/blog/mind-your-health/202105/raise-your-mental-health-awareness; https://www.aspcapetinsurance.com/resources/can-dogs-get-depressed/;
Hunter, T., van Rooy, D., McArthur, M., Bennett, S., Tuke, J., & Hazel, S. (2020). Mental Health Disease or Preventable Problem? Australian Dog Trainers’ Opinions about Canine Separation Anxiety Differ with Training Style. Animals10(8), 1393.
Kép: Photo by Samson Katt: https://www.pexels.com/photo/crop-black-woman-kissing-cute-dog-5257593/

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...