Saját KB bal
Saját KB jobb
pixabay

A varjak támadása csak ijesztő, vagy veszélyes is?

Tavasztól egészen június közepéig lehet számítani szinte bárhol az embereket ijesztgető varjakra. De vajon miért hozzánk ránk a frászt néha?

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület legújabb közleményében a madártámadásokra hívta fel a figyelmet. Közleményükben arra hívták fel a figyelmet, hogy mostantól nagyjából június közepéig lehet számítani arra, hogy a településeken a varjak haragosan, támadólag lépnek fel az emberekkel szemben.

Miért és mikor várható varjak támadása

A varjú szülők ebben az időszakban kiemelten érzékenyen figyelnek fiókáikra és felügyelik őket. A kicsik ilyenkor már félig elhagyják a fészket, de még nagyon ügyetlenek és nem teljesen röpképesek. Nem véletlen tehát, hogy a szülők idegei ki vannak hegyezve. Eddig a fészek biztonságában tudták a fiókákat, most azonban elindulnak útjukon, de még nem képesek vigyázni magukra. A szülőknél már az is kiverheti a biztosítékot, ha az ember néhány tíz méterre megközelíti a fiókát. Gyakran tudta nélkül, hiszen általában a kismadarak nem is láthatóak a rejtekhelyükön az ember számára.

Madártámadások – inkább ijesztő, mint veszélyes

Az MME szerint bizony lehet számítani madártámadásokra, melyek bizony félelmet keltőek is tudnak lenni. Elsősorban a varjúfélék, különösen a dolmányos varjak körében fordul elő nagyjából június közepéig. Eddig tart hozzávetőlegesen a fiókareptetési időszak. Nem kell azonban túlságosan megijedni, mert egész Európában alig él olyan madár, amely támadásával közvetlen sérülést okozhat. Baleset inkább az ijedség miatt szokott történni, amikor valaki például annyira megijed a varjú ijesztgetésétől, hogy megbotlik, leesik a fáról, esetleg kiszalad az úttestre.

Mit tegyünk ha támadnak a varjak

Az MME szerint nagyjából ugyanúgy kell eljárni támadó varjak esetében, mintha egy idegen kutya lépne fel velünk szemben támadólag az utcán. Nem szabad elfutni, szembe kell nézni a madárral, majd tárjuk ki a karunkat, amivel sokkal nagyobbnak tudjuk érzékeltetni magunkat a madár szemében. Ha már ilyen nagynak és félelmetesnek nézünk ki széttárt karjainkkal, akkor kiabáljunk is egy jó nagyot, a varjú biztosan elijed és meghátrál.  Vannak azonban nagyon rámenős, szemtelen városi madarak, őket nyugodtan lehet szatyorral, esernyővel, táskával is fenyegetni. Ha pedig valahol a földön ülve találunk egy varjú fiókát, nyugodtan fogjuk meg és vigyük látótávolságon belül fás, bokros területre.

A hattyúk sokkal veszélyesebbek

Nem árt tudni, hogy a hattyúk amilyen csodaszép madarak, olyan veszélyesek is. Amikor kis, szürke tollú fiókáikkal úszkálnak a vízen, nem szabad őket megközelíteni. Ha esetleg csónakkal vagy úszva, akár óvatlanul is a közelükbe kerül az ember, a szülők a szárnyukkal és a csőrükkel ütve támadnak. Az ütések pedig kimondottan fájdalmasak és erősek lehetnek. Gyerekek is idősek számára akár komolyabb sérülést is okozhatnak.

Bohata Krisztina

(Kutyabarat.hu)

Forrás: MTI, MME

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...