pixabay

A kutyákon használt kullancsirtó szerek súlyosan szennyezik a folyókat

Egy angol kutatás szerint aggasztó mértékben szennyezik a folyókat a háziállatokon használt kullancsirtó és bolhairtó szerek.

A külsőleg használt élősködők elleni (kullancsirtó, bolhairtó) szerek egyik leggyakoribb hatóanyaga a fipronil, mely egy rendkívül mérgező rovarölő szer. Hazánkban is több spot-on (rácsepegtető oldat) tartalmazza, igen elterjedt és hatékony védekezi mód a kullancsok és bolhák ellen. A szer azonban a folyók vizébe kerülve mérgező hatással vannak a vízi rovarokra, valamint az őket elfogyasztó madarakra és halakra is.

Az Egyesült Királyságban végzett átfogó kutatás során 20 folyóból vettek mintákat. Az összes minta 99 százalékában találtak fipronilt, a peszticidek határértéke pedig 38-szorosa volt a megengedettnek.  A fipronil mezőgazdasági használatát néhány éve már betiltották, így erről a területről nem kerülhet a folyókba ilyen mennyiségben.  Az Egyesült Királyságban viszont 10 millió kutya és nagyjából 11 millió macska él. Becslések szerint 80 százalékuk részesül bolha és kullancs elleni  kezelésben, még akkor is, ha erre nem lenne szükség. A mostani kutatási eredmények rámutattak arra, hogy ezt a fajta védekezést újra kell gondolni és szabályozni kell, figyelembe véve a napvilágot látott súlyos környezetkárosító hatást.

Egy közepes kutyára használt hatóanyag  60 millió méhet képes megölni

A kutatásból az is kiderült, hogy a fipronil olyan vegyületekké bomlik le, mely a legtöbb rovarra nézve mérgezőbb mint maga a fipronil.  A kutatók ezért nagyon súlyos következményekkel számolnak és megkongatták a vészharangot.  A másik gyakran használ hatóanyag az imidakloprid, hazánkban az egyik legelterjedtebb spot-on is ezt tartalmazza.  A kutatások szerint egy közepes méretű kutya kezelésére használt imidakloprid 60 millió méh elpusztítására is elegendő.

Az angol folyóknak mindössze 14 százaléka mondható ökológiailag egészségesnek. Ennek számos oka van,  ipari és mezőgazdasági szennyezések, szennyvizek, de ma már biztos, hogy a háziállatokon használt szerek is nagyban hozzájárulnak a drámai eredményhez.

A gazdaságokban már betiltották

A folyókban lévő magas fipronil szintet egyértelműen a kutyákon használt szereknek tulajdonítják és ennek két oka is van. A fipronil mezőgazdasági használatát 2017-ben tiltották be, rá egy évre pedig az imidakloprid is tiltó listára került, tehát mezőgazdasági felhasználása teljesen megszűnt. A legmagasabb koncentrátumot pedig a folyók városi területein mérték, tehát még egy bizonyíték arra, hogy nem a mezőgazdasági területekről érkezik a folyókba . A városi szakaszokon viszont folyamatosan úsztatják és fürdetik a kutyákat, így akaratlanul is szennyezik a vizeket.  Az Egyesült Királyságban jelenleg 66 fipronilt és 21 imidaklopridot tartalmazó állatgyógyászati ​​termék található, amelyek nagy részét vény nélkül adják el.  A legtöbb háziállatot pedig havonta kezelik, ahogy azt az állatorvosok tanácsolják. A kutatók most arra kérik az illetékes szerveket, hogy vizsgálják felül és szigorítsák az ilyen jellegű készítmények használatát. Véleményük szerint nem feltétlenül szükséges minden háziállatot havonta kezelni ilyen szerekkel, csak azokat, melyeknek valóban szükségük van rá.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: theguardian

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...