Saját KB bal
Saját KB jobb

A kullancsokkal kapcsolatos leggyakoribb tévhitek

A tavasz szerencsére már itt kopog az ajtón, ezzel együtt pedig indul a fokozott védekezés is a kullancsok ellen. Ma már a legtöbb gazdi számára a kullancs elleni védekezés olyan alapvető, mint a védőoltások és a rendszeres féreghajtás. Mégis sok tévhit kering a kullancsokkal és a kullancsfertőzéssel kapcsolatban.

Az első és leggyakoribb téves információ az, hogy a kullancsok ellen csak tavasztól-őszig kell védekezni. Az valóban igaz, hogy a legjobban 18-25 fokban érzik jól magukat, de már akkor aktivizálódnak, ha a hőmérséklet eléri a 3 fokot. Télen sem pusztulnak el, még a -20 fokot is kibírják, igaz csak 1-2 napig. Ezért egész évben védekezni kell ellenük, pláne akkor, ha enyhe a tél.

Fontos, hogy a kutyát minden nap nézzük át, főleg akkor, ha erdős területen kirándulunk vele, ugyanis ha 24 órán belül eltávolítjuk a befúródott kullancsot, akkor minimálisra csökkentjük a megbetegedés lehetőségét, mert a lehetséges betegség átadásához 20-48 óra vérszívás szükséges. Sok olyan kullancs elleni készítmény létezik, mely nem a befúródást akadályozza meg, hanem ezt követően öli meg a kullancsot, tehát nem hagyja, hogy a vérszívás elkezdődjön.

A babeziózis egyik tünete a véres, sötét vizelet, de ha csak akkor fordulunk orvoshoz, amikor ezt észleljük, akkor már nagyon nagy a baj. Ha kullancsot szedtél ki a kutyádból és ezután a szokásoshoz képest egy kicsit is bágyadtabbnak, kedvtelennek tűnik, tanácsos azonnal orvoshoz fordulni, mert minden nap számít. Inkább legyen téves riasztás, mint késői diagnosztizálás.

kutyabarat kutyabarát

A kullancsokat megfelelő csipesszel, kullancskiszedő kanállal könnyen és biztonságosan el lehet távolítani. Ne kockáztassunk házi praktikákat az eltávolítás során, ne kenjük be semmivel és ne kézzel tépjük ki. Ha nem vagy biztos az eszköz használatában, kérd meg állatorvosodat, hogy mutassa meg a helyes használatot.

A kullancs elleni védekezés nagyon egyszerű és ma már számos készítmény közül választhatsz, de ne feledd, hogy egyik sem nyújt 100%-os védettséget. Fontos a napi ellenőrzés, egy pár perces  rutin átnézéssel akár az életét mentheted meg és a legtöbb kutya imádja, ha a gazdi „bogarászik” rajta.

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Fotó: pixabay

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...