Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Már az Országgyűlés előtt van a vadállatok cirkuszi szerepeltetését betiltó javaslat

A vadállatok cirkuszi szerepeltetésének tiltásáról szóló határozati javaslatot nyújtott be a Párbeszéd képviselője az Országgyűlésnek.

A nemzetközi trendeknek megfelelően Magyarországon is egyre erősebb annak a tiltakozó tömegnek a hangja, akik a vadállatos cirkuszok betiltását szeretnék elérni. A vadállatok cirkuszi szerepeltetése ma már az Európai Unió 20 országában tilos és a világ számos országában sem állnak már vadállatok a porondra. A vadállatos cirkuszokban szereplő állatokat általában már kölyök korukban elrabolják anyjuktól, természetes élőhelyükről. Ezután gyakran fájdalmas és kíméletlen eszközökkel, számukra teljesen természetellenes mutatványok végrehajtására kényszerítik őket. Mindezt csupán haszonszerzés és az emberek szórakoztatása miatt.

Két elefánt halála sok embernek felnyitotta a szemét

Az elmúlt hetekben kirobbant szadai szafari parkos tragédia mindennél jobban rávilágított arra, hogy milyen tragikus következményei lehetnek annak, ha az ember ilyen hatalmas és csodálatos állatokat tart fogságban. Nálunk is olvashattatok Mambo és Betty tragikus haláláról, a két szerencsétlen elefánt egy szállítás közben vesztette életét, fulladásos halált haltak. A halál okának kiderítésére pedig csak nemzetközi állatvédő szervezetek nyomására került sor. A vadállatos cirkuszok létjogosultsága a legtöbb európai országban ma már nem kérdőjeles, hanem határozottan nemleges. Ezt szeretné elérni hazánkban a Párbeszéd is, akik Szabó Rebeka (Budapest állatvédelemért felelős főpolgármesteri megbízottja) javaslatára  a vadállatok szórakoztató műsorokban való szerepeltetésének tiltásáról szóló határozati javaslatot nyújtottak be az Országgyűlésnek. Erről közösségi oldalukon adtak hírt:

Vessünk véget a vadállatok cirkuszi szerepeltetésének Magyarországon is!

A vadállatok szórakoztató műsorokban való szerepeltetésének tiltásáról szóló határozati javaslatot nyújtott be a Párbeszéd az Országgyűlésnek –

Szabó Rebeka,

a Párbeszéd zuglói alpolgármestere, Budapest állatvédelemért felelős főpolgármesteri megbízottja javaslatára.

Elfogadhatatlan ugyanis, hogy érző élőlényeket természetes viselkedésüktől teljesen idegen mutatványokra kényszerítenek szórakoztatás céljából.

Az egyik hazai magáncirkusz afrikai elefántjainak közelmúltbeli, gyanús körülmények között történt halála ismét rávilágított arra a tényre, hogy a vadállatok cirkuszokban való szerepeltetése, a különböző „mutatványokra” való idomítása, a cirkuszi menazsériában való tartása és rendszeres szállítása teljesen idegen az állat normális viselkedésétől, nem felel meg természetes igényeinek, és gyakran kifejezett szenvedéssel jár számukra. Nem véletlen, hogy az Európai Unió több mint 20 országában már tilos vagy éppen folyamatban van a tiltás a vadállatok szórakoztatóiparban való használatáról.

Az állatok védelméről szóló törvény preambuluma is kimondja, hogy az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények. A Párbeszéd szerint a vadállatok érző élőlényként való kezelésével, méltóságuk tiszteletben tartásával teljesen ellentétes, ha ragadozó nagymacskákat karikákon átugrálásra, többtonnás elefántokat pedig kis porondon egyensúlyozásra és számukra teljesen idegen testhelyzetek felvételére kényszerítenek. Ezért a Párbeszéd határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek a vadállatok szórakoztató műsorokban való szerepeltetésének tiltásáról. Számos példa van már arra, hogy a 21. század cirkuszművészete emberi erővel, kitartással, kreativitással megvalósítható csoda is lehet vadon élő állatok kizsákmányolása és fogságban tartása nélkül.

A határozati javaslat teljes egészében ITT olvasható.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: FB/Párbeszéd, parlament.hu

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...