Saját KB bal
Saját KB jobb
áfonya címke archívum

áfonya

Az áfonya (Vaccinium) a hangafélék (Ericaceae) családjába tartozó nemzetség. Savanyú talajt kedvelő, gyakran ízletes bogyójú cserjék és félcserjék tartoznak ide. A nemzetség kb. 450, az északi félgömb hűvösebb területein élő fajból áll, bár trópusi fajai akár Madagaszkáron vagy a Hawaii-szigeteken is megtalálhatók.

Cikkajánló

A kutyáknak is szüksége van természetes vitaminokra

A kutyák hívei a változatosságnak és a megszokásnak is. Étkezési szokásaikra szintén ez a kettősség jellemző. Azonban nem mindegy mit esznek meg kutyáink, még akkor sem, ha azok az élelmiszerek, gyümölcsök az emberek számára egészségesek.

Sokan hajlamosak vagyunk arra, hogy a kutyának olyan ételeket adjunk, amiket mi, emberek is elfogyasztunk. A gyümölcsök is ebbe a kategóriába tartoznak. A kutyák étrendje teljesen más, mint az embereké. Persze sok olyan tápanyagot tartalmazó étel létezik, ami az eb és a gazdi számára egyaránt egészséges. Például mindkettőjüknek nagy szükségük van proteinekre, ezért is nem ártanak a kutyának sem a különféle zöldségek és gyümölcsök. Az ő szervezetének tulajdonképpen nem hiányoznak a gyümölcsök, mégis akadnak olyan gyümölcsfélék, amelyek kimondottam pozitív hatással vannak az egészségére és a bundájára. A gyümölcsökben található vitaminok a kutya egészségét is erősítik, nemcsak a miénket.

Vannak olyan gyümölcsök, amiket még az állatorvosok is ajánlanak. Ilyen az alma, ami karotint és pektint tartalmaz. Olyan nélkülözhetetlen vitaminok is megtalálhatók benne, mint a béta-karotin, a C-vitamin és a B-vitaminok. A kutyus minden mennyiségben eheti. Hámozzuk meg, a magokat és a magházat feltétlenül távolítsuk el!

Teljes cikk