Saját KB bal
Saját KB jobb
Forrás: youtube

Dalmata fogadta örökbe a különleges fekete pöttyös bárányt

Ausztráliában különös örökbefogadásra lett figyelmes egy gazda a farmján. Dalmata kutyája szárnyai alá vette a hozzá rendkívül módon hasonló, különleges mintázatú, fekete pöttyös kisbárányt.

Sokszor bebizonyosodott már, hogy kutyák fantasztikus nevelőszülőkké válnak, ha a természet lehetőséget ad nekik. Ez a tulajdonságuk csak egy a sok közül, amiért imádjuk őket. Hallottunk már kiskacsákat terelgető kutyákról, de árva őzgidát nevelgető német juhászkutyáról is. Egy ausztrál farmon pedig egy igazán különleges kötelék született, az árván maradt különleges kis bárányt egy hozzá hasonló dalmata karolta fel.

dalmata fogadta örökbe a kis bárányt
Fotó: youtube
A kutya anyai ösztönei

A vadon élő kutya-rokonok a háziasított kutyákkal ellentétben együtt gondoskodnak az utódokról, anya és apa együtt nevelik őket. Sőt a falka minden tagja részt vesz az utódok gondozásában, szocializációjukban.  A háziasításnak köszönhetően azonban a kutyáknál ez kizárólag az anya feladata lett, ezért is nevezhető náluk az anyai ösztön erősebbnek, mint őseiknél. Sokszor az is megfigyelhető, hogy a mama kutya nem enged az alom közelébe más kutyát, még az apát sem. Ezért is érthető, hogy más fajták utódjaival szemben is képesek anyai ösztönöket előhívni, mint például Zoé a kis Dotty esetében.

Pöttyökkel született

A kis Dotty-t születése után nem fogadta el az anyja, így árván maradt. Dotty különlegesnek született, ritka fekete pöttyös mintázatát egy véletlen keresztezésnek köszönheti. Apja egy fajtatiszta fehér Dorper kos, anyja pedig Dorper és Van Rooy juh keveréke. A farmon még soha nem született hozzá hasonló mintázatú bárányka, ezért nagy volt a riadalom, amikor észrevették, hogy az anyja nem táplálja és gondozza. A tulajdonos, John Bolton arra lett figyelmes, hogy dalmata kutyája egyszer csak gondjaiba vette a kis bárányt és hamarosan elválaszthatatlanok lettek.  Zoé egy csapásra csodálatos pótanyuka lett, előjöttek anyai ösztönei, tisztogatta és kísérgette a kis bárányt. Egyforma mintázatuknak köszönhetően valóban különleges látványt nyújtanak, így hamar az internet és a helyi tévécsatorna sztárjaivá váltak.

Nézd meg ezt a szívet melengető videót róluk:

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Youtube.com, theanimalrescuesite.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...