Saját KB bal
Saját KB jobb

Európa legnagyobb tűzijátéka augusztus 20-án – készülj fel most!

Az előző évihez hasonló tematikájú, hatalmas show várható az Államalapítás ünnepe alkalmával Budapesten. Míg a Fővárosban Európa legnagyobb tűzijátéka kápráztatja a közönséget, számos kisebb és nagyobb település készül tűzijátékkal augusztus 20-án.

Kutyás nyelvre lefordítva ez nagyjából annyit tesz, hogy a hanghatásokra érzékeny ebek és gazdijaik számára újabb rémálom következik. A jó hír azonban az, hogy az előttünk álló hetek lehetőséget nyújtanak arra, hogy felkészüljünk az év egyik legnagyobb pukkanására. Érdemes ezzel foglalkozni, ha kutyánk nem élt még át nagyobb vihart vagy tűzijátékot, illetve akkor is, ha volt már pánikolós élményünk.

Az alábbiakban nem konkrét tanácsokat szeretnénk adni, hanem arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy számos olyan eszköz és módszer áll rendelkezésre, amellyel a kutyánk számára elviselhetőbbé tehető egy zajos esemény. Nézzünk utána, kutakodjunk és kérjünk segítséget, hogy megtaláljuk, ezek közül számunkra melyik a leginkább megfelelő.

A kutyák egy része fél a hangos zajoktól, míg másokat nem hat meg még a világ legnagyobb tűzijátéka sem. Ez legtöbbször akkor derül ki, ha a kutyánk belekerül egy ilyen helyzetbe. Egy hatalmas dörgéssel, villámlással járó vihar, vagy egy tűzijáték azonban olyan sokkoló és ijesztő élmény lehet, amelyet utána életen át tartó zajfóbia és pánikolás követhet. Ezért javasolják kutyaneveléssel foglalkozó szakemberek azt, hogy kutyánkkal kölyökkortól, akár pár napos kortól kezdve ismertessünk meg minél több ingert, hogy ezekhez fokozatosan, biztonságos környezetben szokjon hozzá. A kiskutya a szocializáció során megtanulja, hogy semmi oka félni a zajoktól, hanghatásoktól, így nem zökkenti ki a nyugalmából sem a vihar, sem a puskalövés, sem a tűzijáték.

A zajokhoz, erős ingerekhez való szoktatás fontos, hogy biztonságos közegben történjen. A kutyánk így tanulja meg, hogy bármi történik, minden rendben van.

A különböző zajfóbia és tűzijáték hanganyagok segíthetnek a kíméletes szoktatásban, de ne féjünk szakértő segítséget kérni, ha szükségünk van rá.

A már kialakult zajfóbia és a pánik is csökkenthető és kezelhető – alkalmasint elviselhető szintre hozható. Ehhez számos technika és módszer áll rendelkezésre a viselkedésterápiától a meditáción át a kutya – gazdi kapcsolat erősítéséig. Bár az út hosszabb, mégis érdemes belevágni. Olyan változást érhetünk el, amellyel komoly stressztől szabadíthatjuk meg a kutyánkat – és magunkat is.

Fontos tudni, hogy a zajfóbia nem a gazdik hibája. Nem te tehetsz róla, hogy a kutyád fél, nem a te hibád és nem te csináltad rosszul. Viszont te vagy az, aki tehet ellene, és hozzáértő szakember segítségével segíthet a kutyájának, hogy könnyebben élje meg a hangos eseményeket – legyen az az év legnagyobb tűzijátéka vagy egy heves nyári vihar.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://kriscarr.com/blog/how-to-calm-an-anxious-dog/; https://www.patriciamcconnell.com/theotherendoftheleash/dogs-thunder-and-fireworks-update; Marty Becker: Stresszoldás kutyáknak; Kép: Photo by Heorhii Heorhiichuk: https://www.pexels.com/photo/blurry-photo-of-lights-1266818/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...