Saját KB bal
Saját KB jobb

Tavaszi vedlés – Hamarosan itt a szőr szezon

Minden évben eljön, és valahogy mindig a meglepetés erejével hat. Nem, nem a karácsonyról beszélünk, hanem a tavaszi vedlés időszakáról.

A vedlés természetes folyamat. A legtöbb, szőrzettel rendelkező emlős állat vedlik. A legtöbben folyamatosan cserélik az elhalt szőrzetet, míg a szezonális szőrcsere azokra az állatokra jellemző, akik változó éghajlatú övezetben élnek. Persze, nyilván, kevésbé zavaró, hogy a rókák hatalmas szőrcsomókat hullatnak maguk után az erdőben, mint ha kutyánk teszi mindezt a kanapén.

Vannak kutyák, akik egész évben tisztességesen vedlenek, és minden nap megörvendeztetik a gazdikat a porszívózás örömével. Ők azok, akiket igazán sosem tudunk otthon hagyni, hiszen legalább egy darab szőrük elkísér minket a ruhánkon. Aztán vannak a hullámzó egyéniségek, akik egyik nap még rendes kutyának néznek ki, majd egy váratlan zápor hatására Chewbacca valamelyik távoli unokatesójára kezdenek hasonlítani. Kupacokban hullik belőlük a szőr, amiről el sem tudjuk képzelni, hogyan fért el rajtuk ekkora mennyiségben eddig?! És állatvédő legyen a talpán, aki nem kap azonnal a szívéhez, amint meglát minket. Kutyánk szánalmas állapota még azokban is együttérzést kelt, akik eddig észre sem vették – egészen addig, amíg meg nem rázza magát és be nem teríti az aggodalmas érdeklődőket is szőrrel.

Mit van mit tenni? Kétségbeesésünkben már olyan gondolataink támadnak, hogy a kanapé mellett a kutyát is alaposan kiporszívózzuk – ne tegyük! – vagy beöltöztetjük egy nagy zsákba, amit csak akkor veszünk le róla, ha már teljesen levedlett – ezt se tegyük. Inkább bízzunk a sörélesztő és a kutyakefe hatalmában, és abban a távoli, de belátható eshetőségben, hogy ahogy elkezdődött, úgy idén is vége lesz a vedlés időszakának. És meg is feledkezhetünk róla – egészen őszig.

Praktikus tanácsaink, melyekkel tényleg egyszerűbbé tehető a vedlés átvészelése: Tavaszi vedlés okosan

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Fotó: Almada Studio: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/allat-kutya-hazi-kedvenc-aranyos-594687/

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...