Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Másodfokon súlyosbították az állatviadal szervezőinek büntetését

Súlyosbították azoknak a vádlottaknak a büntetését, akiket többek között állatviadal szervezésében találtak bűnösnek.

A Nyíregyházi Járásbíróság első fokon 2022 nyarán mondta ki bűnösnek a vádlottakat. Tiltott állatviadal szervezésében és állatkínzás bűntettében bizonyultak bűnösnek.

Kegyetlen kiképzés, súlyos harcok

Az ítéleti tényállás szerint B.B. I. rendű, L.T. II. rendű, B.N. III. rendű, K.A.H. IV. rendű és N.Zs. V. rendű vádlottak éveken keresztül állatviadal céljára kutyákat tartottak. A kutyákat tenyésztették is, valamint kegyetlen módszerekkel képezték a harcokra. A kiképzés részekén speciális futópadon futtatták a kutyákat, valamint vastag, nehéz láncon tartották őket. Éles harc előtt pedig tét nélkül is harcoltatták őket, hogy kipróbálják képességeiket. A kutyák alultápláltak és dehidratáltak voltak. Már önmagában az egészségi állapotuk is alkalmas volt arra, hogy tartós egészségkárosodást, pusztulást okozzon.

Pit szabályok Cajun Rules varációkkal

A vádlottak nemcsak részt vettek kutyáikkal a viadalokon, hanem szervezték is azokat. A viadalok szabályait is részletesen lefektették, sőt azt írásba is foglalták és „Pit szabályok Cajun Rules varációkkal” címen adták közre.

A másodfokú ítélet – letöltendő büntetés

A Nyíregyházi Törvényszék a 2022. december 09-én megtartott nyilvános ülésen I., II. és IV. r. vádlott próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetését 1-1 év, börtön fokozatban végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre, V. r. vádlott próbaidőre felfüggesztett 1 év szabadságvesztés büntetését 8 hónap, börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre, a III. r. vádlottal szemben kiszabott 8 hónap végrehajtandó szabadságvesztés büntetést 1 évre súlyosította, míg a VII. r. vádlottal szemben kiszabott próbára bocsátás intézkedést 300.000 forint pénzbüntetésre változtatta meg. A VIII. r. vádlottal szemben kiszabott 750.000 forint pénzbüntetést – a vádlott anyagi, vagyoni helyzetére tekintettel – 560.000 forintra enyhítette. A döntés meghozatala során nagyobb nyomatékkal vette figyelembe a másodfokú bíróság, hogy a vádlottak a fenti tevékenységüket éveken keresztül, szervezetten, anyagi haszonszerzés céljából követték el.

Az első rendű vádlottal szemben az ítélet már elsőfokon jogerőre emelkedett, míg a többi vádlottal szemben a másodfokú határozat a kihirdetése napján lett jogerős.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: szon.hu

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...