Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyát találtam télen – mit tegyek?

Beköszöntött a tél, és éjszaka bizony már fagypont alá csökken a hőmérséklet. A csapadékos, hideg, szeles időben a kutyát se tenné ki az ember – ahogy a régi mondás tartja. Télen, a zord időjárási körülmények között akár egyetlen, a szabadban töltött éjszaka is életveszélyes az elveszett kutyák, cicák számára.

Ezért fokozottan fontos, hogy ha télen, a hidegben kutyát vagy más kóborló állatot találunk, tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy ne kelljen az éjszakát a fagyban töltenie. Az elveszett állatok hazajuttatásában nagyon fontos szerepünk van nekünk, egyszerű járókelőknek is. Ha észreveszünk egy kóbor állatot, segíthetünk, hogy mielőbb hazataláljon – vagy új otthonra leljen.

Miről is van szó a gyakorlatban?

Sokan, ha kutyát találnak, lefotózzák, megjelölik a helyet és posztolják a közösségi médiába, vagy értesítik az állatvédőket. Ez is segítség, ugyanakkor télen, amikor a napok rövidek és hamar besötétedik, lehet, hogy mire egy önkéntes útnak tudna indulni, már a sötétben kell keresni a kutyát. Mivel most különösen fontos, hogy a kutyák ne maradjanak kint éjszakára, ezért próbáljuk meg a talált kutyát megfogni.

A kutya megfogásában segíthet, ha van nálunk pár finom falat, esetleg egy tartalék póráz. Ha autóval járunk, készítsünk be egy takarót, pórázt (retriever póráz, vagy olyan, ami nyakörv nélkül is feladható) pár szem tápot és vizet a kocsiba. Így, ha elveszett állatot találunk, mindig tudunk segíteni. Ha van felesleges bokszunk, az is jól jöhet, ha például macskát találunk.

Ha tehetjük, vigyük a talált kutyát a legközelebbi chipleolvasó helyre. Ha ez nem megoldható, akkor igyekezzünk olyan helyre vinni, ahol vigyáznak rá, amíg megérkezik a segítség, vagy mi el tudjuk vinni chipet olvastatni. Lakott területen a kutyabarát üzletek, kávézók, boltok vagy éppen egy benzinkút dolgozói is segíthetnek, hogy pár órára biztosítsák a helyet. Így a segítő önkénteseknek sem kell feleslegesen keresgélni, és időt tölteni az állat megtalálásával. Fontos tudni, hogy nemcsak az állatorvosi rendelőkben lehet chipet ellenőriztetni. Országszerte több száz önkormányzat, üzlet, vendéglátóhely és benzinkút rendelkezik leolvasóval.  

Ha kóbor állatot találunk, legalább arra az éjszakára fogadjuk be, amíg el tudjuk vinni állatorvoshoz, vagy segítséget tudunk kérni. Ne hagyjuk magára télen a hidegben az állatokat – hiszen ez élet-halál kérdése számukra.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by TimSon Foox: https://www.pexels.com/photo/dog-on-snow-field-1713541/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...