Saját KB bal
Saját KB jobb

Diktátorok kutyái – Kim Dzsongil kedvencei

A Koreai Munkapárt főtitkára, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság Nemzetvédelmi Bizottságának elnöke, a Koreai Néphadsereg Legfelsőbb Főtábornoka, a Nagy Vezető, Kim Dzsongil elvtárs a „Kedves Vezető” címen szerette volna magát beírni a történelembe és az észak-koreai nép szívébe.

Ez előbbi törekvése, mondhatjuk, kevésbé volt sikeres. Az utóbbiról sajnos nem tudunk informált véleményt nyilvánítani, hiszen megkérdezni az Észak-Koreaiakat erről a témáról nem igazán lehet. Észak-Korea a modern világ egyik legrejtélyesebb állama. A szinte teljesen elzárt kommunista diktatúra alig tart kapcsolatot a nyugati világgal. Így nem tudjuk hát, hogy vajon mennyire kedves az észak-koreaiaknak Kim Dzsongil.

Arra azonban lehetnek tippjeink, hogy a 2011-ben, 69 éves korában elhunyt diktátor kutyái hogyan vélekedtek egykori gazdájukról.

A teljhatalmú Kim Irszen gyermekeként a kis Dzsongil Jurij néven látta meg a napvilágot egy második világháborús szovjet katonai alakulatban. Születését állítólag egy fecske jövendölte meg. A jövendölésből az is kiderült, hogy a kisfiú előtt fényes életút áll, és ő lesz a jövő nagy vezetője. A kezdetek azonban nem erre utaltak. A háború után a család hazatért Phenjanba. Először Dzsongil kétéves öccse fulladt bele a villájuk medencéjébe, majd az édesanyját is elveszítette, aki halva született testvére világrahozatala közben hunyt el. Mivel apja el volt foglalva a teljhatalommal járó teendőkkel, a kis Dzsongil feltehetően nagyon magányos lehetett.

Külföldi tanulmányokat követően fényesen ívelt felfelé karrierje a pártban. Kim Dzsongil fényűző életet élt. Állítólag, felesége mellett, legalább három szeretője is volt, akiktől hét gyermeke született.

Mindeközben Észak-Koreában 1990 és 2000 között csaknem kétmillió ember halt meg az országot sújtó éhínségben, míg Kim Dzsongil kutyái ebben az időszakban is napi 20 kg friss marhahúst kaptak. Ha valaki a kutyákat kiszolgáló személyzet tagjai közül esetleg szemet vetett volna a húsra – mondjuk, hogy saját éhségét csillapítsa – azonnal munkatáborba küldték.

A diktátor kutyái tehát jelentősen jobb életkörülmények között éltek, mint az észak-koreai kutyák, de még az emberek többsége is.

Ehhez a kutyák iránti elfogultsághoz képest különösen érdekes, hogy Kim Dzsongil fia, aki apja halála után, 2011-ben vette át a világ negyedik legnagyobb haderejével rendelkező ország vezetését, a kutyákat mint haszonállatokat kezeli, és a kutyahúst „superfood„-ként emlegeti.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Kim_Dzsongil; https://www.ranker.com/list/dictator-pets/anna-lindwasser; https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%89szak-Korea#Emberi_jogok;  Kép: Unplash
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...